Gewone wandelende tak: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: replaced: onder anderen → onder andere)
 
(25 tussenliggende versies door 11 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox dier
De wandelende tak, ook wel ''carausuis morosus genoemd'', is een incect van maximaal 10 centimeter lang.
 
  +
|Naam = Gewone wandelende tak
hij word ''wandelende tak'' genoemd omdat hij erg op een tak lijkt. de wandelende tak is voornamelijk een nachtdier, overdag houdt hij zich rustig en doet hij alsof hij een tak is. als ze zich bedreigt of bang voelen, doen ze net alsof ze dood zijn. de vijanden van de wandelende tak zijn de ''vogels'', de ''hagedissen'' en de ''rovende insecten''.
 
  +
|Wetenschappelijke naam = Carausius morosus
  +
|Afbeelding = [[Bestand:Carausius morosus.jpg|250px]]
  +
|IUCN-status = (zie onder)
  +
|Leefgebied = onder andere India
  +
|Leefomgeving = bossen, ook als huisdier
  +
|Behoort tot de = [[Insecten]], [[Dieren]]
  +
|AfbeeldingLeefgebied =
  +
}}
  +
  +
De ''' gewone wandelende tak''' (Carausius morosus), is een [[insect]] van maximaal 8 centimeter lang. Hij wordt zo genoemd omdat hij erg op een tak lijkt.
  +
  +
== Een echte tak? ==
  +
De wandelende tak is voornamelijk een [[nachtdier]]. Overdag houdt hij zich rustig en doet hij alsof hij een tak is. Hij legt zijn pootjes naast zijn lichaam en gaat op een blaadje liggen. Als hij toch moet bewegen, dan doet hij dit wiegend. Net alsof het eigenlijk een takje is dat op en neer wiegt door de wind.
  +
Een wandelende tak kan op zijn kop aan echte takken hangen. Dit komt doordat zijn voetjes plakkerig zijn. Als de tak hangt, kun je hem moeilijk zien, wandelende takken hebben zoveel mogelijk dezelfde kleuren als echte takken.
  +
  +
[[Bestand:Eierenklein.jpg|miniatuur|left|100px|De bruine eitjes, uit het gele rondje kruipen de babytakken, de nimfen]]
  +
  +
== Babytakjes ==
  +
Een wandelende tak legt eitjes die op zaadjes lijken. De eitjes zien eruit als een klein, bruin [[zaadje]] met een geel rondje erop. Uit dit rondje kruipt na een tijdje een baby takje. Deze noemen we een nimf. Deze nimf is na ongeveer 5 maanden volwassen, dan kan deze zelf eitjes leggen.
  +
  +
[[Bestand:Carausius morosus-adult3.JPG|miniatuur|right|170px|Een volwassen tak, die een pootje mist]]
  +
== Vijanden ==
  +
  +
Als ze zich bedreigd of bang voelen, doen ze net alsof ze dood zijn. Ze liggen op hun rug met hun pootjes naar boven. De vijanden van de wandelende tak zijn de [[vogel]]s, [[reptiel]]en, [[spin]]nen en de rovende insecten. Als een vijand een tak gepakt heeft, kan de tak nog proberen om te ontsnappen. Dit doet hij door een van zijn eigen pootjes los te maken. De vijand heeft dan alleen dit pootje vast, de tak kruipt dan snel weg.
  +
  +
== Huisdier ==
  +
  +
Je kunt wandelende takken makkelijk als [[huisdier]] hebben. Ze bijten niet. Ze eten blaadjes die (vooral van [[klimop]], dit groeit op veel plekken). Je moet wel opletten dat je ze voorzichtig oppakt, anders raken ze misschien een poot kwijt.
  +
Stop ze in een grote glazen of [[plastic]] bak, 3x zo lang en 3x zo hoog als je grootste wandelende tak. Zorg er voor dat de takken niet kunnen ontsnappen. Gebruik bijvoorbeeld [[horrengaas]] om de bak af te sluiten. Op de bodem kun je keukenpapier of zand doen. Stop er wat klimoptakken in, zodat de wandelende takken kunnen klimmen en van de blaadjes kunnen eten.
  +
  +
[[Categorie:Wandelende takken]]
  +
[[Categorie:Insecten]]

Huidige versie van 7 feb 2024 om 15:02

Gewone wandelende tak
Carausius morosus

Carausius morosus.jpg

Leefgebied onder andere India
Leefomgeving bossen, ook als huisdier
Behoort tot de Insecten, Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

De gewone wandelende tak (Carausius morosus), is een insect van maximaal 8 centimeter lang. Hij wordt zo genoemd omdat hij erg op een tak lijkt.

Een echte tak?

De wandelende tak is voornamelijk een nachtdier. Overdag houdt hij zich rustig en doet hij alsof hij een tak is. Hij legt zijn pootjes naast zijn lichaam en gaat op een blaadje liggen. Als hij toch moet bewegen, dan doet hij dit wiegend. Net alsof het eigenlijk een takje is dat op en neer wiegt door de wind. Een wandelende tak kan op zijn kop aan echte takken hangen. Dit komt doordat zijn voetjes plakkerig zijn. Als de tak hangt, kun je hem moeilijk zien, wandelende takken hebben zoveel mogelijk dezelfde kleuren als echte takken.

De bruine eitjes, uit het gele rondje kruipen de babytakken, de nimfen

Babytakjes

Een wandelende tak legt eitjes die op zaadjes lijken. De eitjes zien eruit als een klein, bruin zaadje met een geel rondje erop. Uit dit rondje kruipt na een tijdje een baby takje. Deze noemen we een nimf. Deze nimf is na ongeveer 5 maanden volwassen, dan kan deze zelf eitjes leggen.

Een volwassen tak, die een pootje mist

Vijanden

Als ze zich bedreigd of bang voelen, doen ze net alsof ze dood zijn. Ze liggen op hun rug met hun pootjes naar boven. De vijanden van de wandelende tak zijn de vogels, reptielen, spinnen en de rovende insecten. Als een vijand een tak gepakt heeft, kan de tak nog proberen om te ontsnappen. Dit doet hij door een van zijn eigen pootjes los te maken. De vijand heeft dan alleen dit pootje vast, de tak kruipt dan snel weg.

Huisdier

Je kunt wandelende takken makkelijk als huisdier hebben. Ze bijten niet. Ze eten blaadjes die (vooral van klimop, dit groeit op veel plekken). Je moet wel opletten dat je ze voorzichtig oppakt, anders raken ze misschien een poot kwijt. Stop ze in een grote glazen of plastic bak, 3x zo lang en 3x zo hoog als je grootste wandelende tak. Zorg er voor dat de takken niet kunnen ontsnappen. Gebruik bijvoorbeeld horrengaas om de bak af te sluiten. Op de bodem kun je keukenpapier of zand doen. Stop er wat klimoptakken in, zodat de wandelende takken kunnen klimmen en van de blaadjes kunnen eten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gewone_wandelende_tak&oldid=840640"