Huid: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
 
(23 tussenliggende versies door 14 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{verbeteren}}
+
[[Bestand:Goose bumps.jpg|left|200px|miniatuur|De huid]]
[[Bestand:Huid (kippenvel).jpg|right|250px]]
+
De '''huid''' of '''vel''' is de buitenste bekleding van het lichaam van [[mens]] en [[dier]]. De huid bestaat uit 3 lagen. De opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.
De '''huid''' of '''vel''' is de buitenste bekleding van het lichaam van mens en dier. De huid bestaat uit 3 lagen. De opperhuid, de lederhuid en het onderhuidsbindweefsel.
 
  
 
== Vertelt je veel ==
 
== Vertelt je veel ==
De huid vertelt je veel
+
Je huid vertelt je meer dan je denkt. Als je ziek bent zie je dat vaak aan je huid, door dat er rare vlekken op zitten. Of als je normaal een beetje bruin bent, maar als je ziek bent wit. En als je in de [[puberteit]] zit, kan het zijn dat je pukkels, puisten of mee-eters krijgt.  
 
+
Ook beschermt je huid je tegen giftige stoffen.  
Je huid vertelt je meer dan je denkt.  
 
Als je ziek bent zie je dat vaak aan je huid, door dat er rare vlekken op zitten .
 
Of als je normaal een beetje bruin ben maar als je ziek bent wit.  
 
En als je in de [[puberteit]] zit kan het zijn dat je pukkels, puisten of mee-eters krijgt.  
 
Ook beschermt je huid je tegen giftige stoffen. Er zijn ook gezegdes over de huid, Zoals kruip eens in de huid van een ander.
 
Maar dat kan natuurlijk niet echt.
 
De betekenis is dat je in een persoon verdiept.
 
En dan ook de moeilijk heden van een ander krijgt .
 
Een van de leuke dingen van je huid is dat als je een tijdje in de zon ligt dat je dan bruin word. Maar de ene wordt eerder bruin dan de ander, ook kan je verbranden als je te lang in de zon ligt. Als je verbrandt dan wordt je huid rood en gaat je huid vervellen .
 
Maar je kan je huid beschermen door zonnebrand te gebruiken .
 
Je wangen kunnen ook  rood worden als je bloost. En als het heel koud is dan kan je neus ook rood worden.
 
 
 
 
 
Huid
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ga naar: navigatie, zoeken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De huid van dichtbij
 
 
 
 
   
 
   
 +
Een van de leuke dingen van je huid is dat als je een tijdje in de zon ligt, je huid dan verkleurd. Maar bij het ene persoon wordt dat eerder bruin dan bij de ander. Ook kan je verbranden als je te lang in de zon ligt. Als je verbrandt dan wordt je huid rood en gaat je huid vervellen. Huid wordt tegen de zon beschermd met "zonnebrandcrème".
  
 +
Je wangen kunnen ook  rood worden als je bloost. Als het heel koud is, kan je neus ook rood worden. Er waren vroeger meer haartjes op je huid. Die haartjes hadden we nodig omdat het vroeger soms koud kon worden. Maar door de tijd heen hadden we al die haren niet meer nodig en verdween bijna al het haar.
  
Detail van de menselijke huid
+
== Warm blijven en afkoelen ==
 
 
 
 
 
 
 
Doorsnede van de menselijke huid
 
1=hoornlaag
 
2=epidermis 1+2=opperhuid
 
3=dermis (lederhuid)
 
4=subcutis
 
Huid (Latijn: cutis) of vel vormt de buitenste bekleding van het lichaam van mensen en dieren.
 
 
 
Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan, omdat de gehele huid meer weegt dan elk van de andere interne organen. Bovendien bevat de huid, net als interne organen, verschillende gespecialiseerde cellen die samen een functie vervullen. Het is bovendien het enige orgaan dat zonder verdere ingrepen of hulpmiddelen van buitenaf bekeken kan worden. Waarnemen van de huid levert soms belangrijke informatie op over het al of niet goed functioneren van het lichaam als geheel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inhoud
 
  [verbergen] 1 Opbouw 1.1 Epidermis
 
1.2 Dermis
 
1.3 Subcutis
 
 
 
2 Huidaanhangselen
 
3 Pigment
 
4 Overig
 
 
 
 
 
Opbouw[bewerken]
 
 
 
De huid bestaat uit een aantal verschillende lagen die in drie globale lagen kunnen worden ingedeeld. Het meest oppervlakking ligt de epidermis, de opperhuid. Daaronder ligt de dermis, de lederhuid. De dermis en epidermis worden samen de cutis genoemd. Onder de cutis ligt de subcutis, oftewel de bindweefsellaag.
 
 
 
Epidermis[bewerken]
 
 
 
Nuvola single chevron right.svg Zie Epidermis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 
 
 
Skinlayers.png
 
 
 
De epidermis bestaat uit een vijftal lagen.
 
 
 
De bovenste laag is het stratum corneum, de hoornlaag. Deze laag bestaat uit dode (verhoornde) afgeplatte cellen. In deze laag zit meestal wat cholesterol, een hydrofobe stof, wat vochtverlies voorkomt.
 
  
Onder de hoornlaag ligt het stratum lucidum, de heldere laag. Deze laag wordt zo genoemd omdat deze bij de meeste kleuringen helder oplicht onder de microscoop. Deze laag komt alleen in de wat dikkere huid, zoals op de handpalmen en de voetzolen voor.
+
[[Bestand:Huid.jpg|geen|miniatuur|Kippenvel]]
  
De derde laag in de epidermis is het stratum granulosum. Deze laag bevat keratohyaliene korrels. Onder deze laag ligt het stratum spinosum. Dit is de grootste cellaag in de epidermis. Deze bevat zogenaamde stekelcellen die met elkaar verbonden zijn via keratinefilamenten. Dit geeft wat stevigheid.
+
Eén van die taken van de huid is je lichaamstemperatuur op 37 graden houden. Je huid kan je laten  afkoelen of juist warm houden. Je huid kan je laten afkoelen door je heel veel te laten zweten. De zweetklieren in je huid produceren zweet. Je zweetklieren hebben gaatjes in je huid die je poriën noemt, daar komt het zweet door heen. Je zweet verdampt samen met je warmte. Zweet bestaat uit 99% uit water met wat zout en afvalstoffen. Ook gaan de bloedvaatjes in de huid open staan. De doorbloeding versnelt en daardoor wordt er warmte afgegeven. De huid krijgt hierdoor een wat rodere kleur krijgen.
  
De vierde laag in de epidermis is het stratum spinosum, de stekelcellaag. De cellen in deze laag zijn onderling sterk verbonden via de zogenaamde desmosomen (celbruggetjes), waardoor het er, onder de microscoop, uitziet alsof de cellen van deze laag 'stekels' hebben. Celdeling vindt in deze laag niet meer plaats. In de normale gezonde huid is dit de breedste laag. Wanneer het aantal cellen in deze laag groter is dan normaal noemen we dit acanthose. Men spreekt van spongiose als er zich in deze laag tussen de cellen te veel oedeem (vocht) bevindt. Het stratum spinosum en stratum basale samen noemen we de laag van Malpighi.
+
Je huid kan warmte vasthouden door middel van kippenvel en je bloedvaten in je huid te vernauwen. Daardoor wordt er minder afgegeven. Daarnaast bestaat het onderhuids bindweefsel voor een groot gedeelte uit vet. Dit vet houdt ons warm, net als een warme trui.
  
De onderste laag in de epidermis is het stratum basale, de basale laag. Alle bovenliggende cellen ontstaan meestal uit deze laag. Deze laag bestaat namelijk uit levende, delende cellen. Hoe hoger je in de huid komt, hoe platter de cellen worden en hoe minder levende cellen er zullen zijn. De bovenste lagen van de epidermis bevatten slechts dode cellen. In de basale laag komen ook melanocyten voor. Deze zorgen voor bescherming tegen UV-straling.
+
== Ziek zijn en de huid ==
 +
Als je gewoon [[verkouden]] bent, kan het zijn dat je gewoon erg wit bent. Veel kinderen krijgen wel een keer de [[waterpokken]]. Dat houdt in dat je over je hele lichaam rode plekken krijgt.  
  
Dermis[bewerken]
+
== Eigenschappen van de huid ==
 +
Dit zijn enkele feiten over de huid;
  
Nuvola single chevron right.svg Zie Dermis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.  
+
De huid bestaat uit drie lagen. De opperhuid, de lederhuid, en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de buitenste laag van onze huid. De lederhuid de tweede laag, en het onderhuidsbindweefsel is de binnenste laag. De eerste laag bestaat vooral uit hoorncellen. Deze hoorncellen schuiven steeds meer naar de oppervlakte, als ze daar eenmaal zijn gaan ze dood. Maar toch blijven ze dan heel erg belangrijk voor ons.
  
De lederhuid geeft de huid zijn stevigheid. Deze laag bestaat uit dicht bindweefsel, verdeeld over twee lagen. In de dermis komen ook talg- en zweetklieren, haarwortels en zenuwen voor. Ook zijn er bloedvaten in deze huidlaag.
+
De opperhuid is de buitenste laag van je huid. De huid die je van buitenaf kunt zien dus.
 +
De opperhuid bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen. Deze cellen worden steeds vernieuwd. De cellen schuiven telkens maar omhoog, en als ze bij de oppervlakte zijn gaan ze dood. Maar toch blijven ze dan nog heel belangrijk.  
  
Onder het stratum basale bevindt zich het stratum papillare. Deze laag bestaat uit fijne type III collageenvezels en netwerken van elastische vezels. In deze laag komen onder andere fibroblasten, macrofagen, dendritische cellen, mestcellen, leukocyten, lymfocyten en plasmacellen voor. Onder deze laag is het stratum reticulare. Dit is een veel dikkere laag van bindweefsel en bevat veel vezelmateriaal. Ongeveer 85% daarvan zijn type I collageenvezels.
+
In de lederhuid zitten bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Bloedvaten bestaan vooral uit voedsel en zuurstof. Lymfevaten bestaan vooral uit afvoer en afvalstoffen. En de zenuwen zorgen ervoor dat we pijn kunnen voelen, en dat we temperatuurgevoel krijgen. Ook zorgt de lederhuid ervoor dat we onze huid kunnen buigen, omdat de lederhuid elastisch is. De leder huid wordt niet steeds vernieuwd. Een beschadiging van de lederhuid blijft dan ook altijd zichtbaar, meestal als een litteken.
  
Subcutis[bewerken]
+
Het onderhuids bindweefsel zorgt ervoor dat de huid gescheiden wordt, van de spieren en van de pezen in ons lichaam. Het onderhuids bindweefsel bestaat vooral uit vet, bindweefsel schotten en bloedvaten. De dikte van deze huid verschilt op elke plaats. Op de buik, billen en op de rug is deze huid het dikst. Maar er komen nog meer dingen in deze huid voor, namelijk zweetklieren, talgklieren en haren.
  
Deze laag bestaat voornamelijk uit vet. Deze laag wordt voornamelijk gebruikt voor vetopslag.
+
== Voordelen en nadelen van de huid ==
 +
De huid heeft allemaal verschillende voordelen en nadelen.  
  
Huidaanhangselen[bewerken]
+
De voordelen van de huid zijn:
 +
* De huid beschermt ons lichaam tegen giftige stoffen.
 +
* De huid maakt keratine aan. Keratine is een stofje waar de nagel en het haar van gemaakt is.
 +
* De huid houdt ons warm.
 +
* Onze huid vertelt ons wanneer je iets heel warms aanraakt.
 +
* Door onze huid vinden wij een leuk iemand aanraken erg fijn. Er wordt dan een stofje aangemaakt dat het knuffelhormoon wordt genoemd.
 +
* De huid vertelt ons als je ziek bent.
  
Daarnaast worden de volgende gespecialiseerde weefseltypen in de huid onderscheiden, de zg. huidaanhangselen of -adnexen:
+
De nadelen van de huid:
Nagel
+
* Er bestaan allemaal verschillende afwijkingen van de huid.
Haar
+
* Er zijn verschillende chronische huidziekten.
Zweetklier
+
* Er kunnen ontstekingen ontstaan en deze ontstekingen kunnen erg pijn doen.
Talgklier
 
  
 +
== Voelen ==
 +
Één van de zintuigen is voelen. [[Tastzin|Voelen]] gebeurt in de huid. In onze huid heb je allemaal verschillende zenuwuiteinden. Hier krijgen ze een prikkel als iets bijvoorbeeld te heet is. Dan geeft die aan dat het te heet is en gaat het via die zenuw naar de ruggenmerg. Via de ruggenmerg gaat het naar de hersenen. De hersenen krijgen de prikkel binnen en geven aan dat er snel iets moet gebeuren. Dit wordt dan aan de spieren doorgegeven. Een voorbeeld: Jij bent aan het koken en raakt per ongeluk de hete pan aan. De hersenen geven dan aan dat het pijn doet en jouw arm trekt dan snel jou hand bij de pan vandaan.
  
 +
== In de taal==
 +
Er bestaan verschillende gezegdes die te maken hebben met huid:
 +
*''Ik spring uit mijn vel'': ik word heel kwaad.
 +
*''In de huid van een ander kruipen'': je voorstellen dat je iemand anders bent.
  
De cellen van de epidermis bevatten meestal grotere of kleinere hoeveelheden pigmentkorrels. Wanneer huid regelmatig aan zonlicht met ultraviolette straling wordt blootgesteld, wordt in de huid meer pigment gevormd en wordt de huid meer getint. Het pigment absorbeert de ultraviolette straling en voorkomt zo schade aan het onderliggend weefsel. Individuen bij wie het gen voor pigment niet werkt (albinisme) hebben geen huidpigment en zijn extreem gevoelig voor weefselschade door ultraviolette straling.
+
<!-- HET VOLGENDE LATEN STAAN, AUB -->
 +
[[Categorie:Orgaan]]
 +
[[Categorie:Woordenschat]]
 +
[[Categorie:Uitbreidingwoordenlijstgroep1]]
 +
[[Categorie:Bakzintuigen]]
  
Overig[bewerken]
+
[[es:Piel]]
De samenstellende lagen van de huid kunnen sterk in dikte verschillen. De huid van de voetzool of handpalm is bijvoorbeeld dikker dan die van de handrug of buik. Bepaalde diersoorten hebben een nog veel dikkere huid dan de mens. Leer bestaat uit de dermis van dieren. Het wordt op verschillende manieren bewerkt, vooral door het bindweefseleiwit te denatureren door middel van looien.
+
[[fr:Peau]]
De huid van zoogdieren is vaak bedekt met haar. Als de haren voldoende dicht op elkaar staan, spreekt men van een vacht. Het haar dient voornamelijk om de warmte-isolatie van de huid verder te verbeteren.
+
[[it:Pelle]]
Beschadigde huid zal zich proberen te herstellen. Daarbij kan een litteken achterblijven dat vaak niet meer in staat is om pigment te vormen.
 
De specialisatie van de geneeskunde die met huid te maken heeft heet dermatologie.
 
De menselijke huid kent ongeveer acht miljoen bacteriën per vierkante centimeter. Er worden 182 van zulke bacteriesoorten onderscheiden, maar de samenstelling kan per persoon verschillen. Deze bacteriën zijn onontbeerlijk voor een gezonde huid.[1]
 

Huidige versie van 10 okt 2021 om 06:43

De huid

De huid of vel is de buitenste bekleding van het lichaam van mens en dier. De huid bestaat uit 3 lagen. De opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

Vertelt je veel

Je huid vertelt je meer dan je denkt. Als je ziek bent zie je dat vaak aan je huid, door dat er rare vlekken op zitten. Of als je normaal een beetje bruin bent, maar als je ziek bent wit. En als je in de puberteit zit, kan het zijn dat je pukkels, puisten of mee-eters krijgt. Ook beschermt je huid je tegen giftige stoffen.

Een van de leuke dingen van je huid is dat als je een tijdje in de zon ligt, je huid dan verkleurd. Maar bij het ene persoon wordt dat eerder bruin dan bij de ander. Ook kan je verbranden als je te lang in de zon ligt. Als je verbrandt dan wordt je huid rood en gaat je huid vervellen. Huid wordt tegen de zon beschermd met "zonnebrandcrème".

Je wangen kunnen ook rood worden als je bloost. Als het heel koud is, kan je neus ook rood worden. Er waren vroeger meer haartjes op je huid. Die haartjes hadden we nodig omdat het vroeger soms koud kon worden. Maar door de tijd heen hadden we al die haren niet meer nodig en verdween bijna al het haar.

Warm blijven en afkoelen

Kippenvel

Eén van die taken van de huid is je lichaamstemperatuur op 37 graden houden. Je huid kan je laten afkoelen of juist warm houden. Je huid kan je laten afkoelen door je heel veel te laten zweten. De zweetklieren in je huid produceren zweet. Je zweetklieren hebben gaatjes in je huid die je poriën noemt, daar komt het zweet door heen. Je zweet verdampt samen met je warmte. Zweet bestaat uit 99% uit water met wat zout en afvalstoffen. Ook gaan de bloedvaatjes in de huid open staan. De doorbloeding versnelt en daardoor wordt er warmte afgegeven. De huid krijgt hierdoor een wat rodere kleur krijgen.

Je huid kan warmte vasthouden door middel van kippenvel en je bloedvaten in je huid te vernauwen. Daardoor wordt er minder afgegeven. Daarnaast bestaat het onderhuids bindweefsel voor een groot gedeelte uit vet. Dit vet houdt ons warm, net als een warme trui.

Ziek zijn en de huid

Als je gewoon verkouden bent, kan het zijn dat je gewoon erg wit bent. Veel kinderen krijgen wel een keer de waterpokken. Dat houdt in dat je over je hele lichaam rode plekken krijgt.

Eigenschappen van de huid

Dit zijn enkele feiten over de huid;

De huid bestaat uit drie lagen. De opperhuid, de lederhuid, en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de buitenste laag van onze huid. De lederhuid de tweede laag, en het onderhuidsbindweefsel is de binnenste laag. De eerste laag bestaat vooral uit hoorncellen. Deze hoorncellen schuiven steeds meer naar de oppervlakte, als ze daar eenmaal zijn gaan ze dood. Maar toch blijven ze dan heel erg belangrijk voor ons.

De opperhuid is de buitenste laag van je huid. De huid die je van buitenaf kunt zien dus. De opperhuid bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen. Deze cellen worden steeds vernieuwd. De cellen schuiven telkens maar omhoog, en als ze bij de oppervlakte zijn gaan ze dood. Maar toch blijven ze dan nog heel belangrijk.

In de lederhuid zitten bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Bloedvaten bestaan vooral uit voedsel en zuurstof. Lymfevaten bestaan vooral uit afvoer en afvalstoffen. En de zenuwen zorgen ervoor dat we pijn kunnen voelen, en dat we temperatuurgevoel krijgen. Ook zorgt de lederhuid ervoor dat we onze huid kunnen buigen, omdat de lederhuid elastisch is. De leder huid wordt niet steeds vernieuwd. Een beschadiging van de lederhuid blijft dan ook altijd zichtbaar, meestal als een litteken.

Het onderhuids bindweefsel zorgt ervoor dat de huid gescheiden wordt, van de spieren en van de pezen in ons lichaam. Het onderhuids bindweefsel bestaat vooral uit vet, bindweefsel schotten en bloedvaten. De dikte van deze huid verschilt op elke plaats. Op de buik, billen en op de rug is deze huid het dikst. Maar er komen nog meer dingen in deze huid voor, namelijk zweetklieren, talgklieren en haren.

Voordelen en nadelen van de huid

De huid heeft allemaal verschillende voordelen en nadelen.

De voordelen van de huid zijn:

  • De huid beschermt ons lichaam tegen giftige stoffen.
  • De huid maakt keratine aan. Keratine is een stofje waar de nagel en het haar van gemaakt is.
  • De huid houdt ons warm.
  • Onze huid vertelt ons wanneer je iets heel warms aanraakt.
  • Door onze huid vinden wij een leuk iemand aanraken erg fijn. Er wordt dan een stofje aangemaakt dat het knuffelhormoon wordt genoemd.
  • De huid vertelt ons als je ziek bent.

De nadelen van de huid:

  • Er bestaan allemaal verschillende afwijkingen van de huid.
  • Er zijn verschillende chronische huidziekten.
  • Er kunnen ontstekingen ontstaan en deze ontstekingen kunnen erg pijn doen.

Voelen

Één van de zintuigen is voelen. Voelen gebeurt in de huid. In onze huid heb je allemaal verschillende zenuwuiteinden. Hier krijgen ze een prikkel als iets bijvoorbeeld te heet is. Dan geeft die aan dat het te heet is en gaat het via die zenuw naar de ruggenmerg. Via de ruggenmerg gaat het naar de hersenen. De hersenen krijgen de prikkel binnen en geven aan dat er snel iets moet gebeuren. Dit wordt dan aan de spieren doorgegeven. Een voorbeeld: Jij bent aan het koken en raakt per ongeluk de hete pan aan. De hersenen geven dan aan dat het pijn doet en jouw arm trekt dan snel jou hand bij de pan vandaan.

In de taal

Er bestaan verschillende gezegdes die te maken hebben met huid:

  • Ik spring uit mijn vel: ik word heel kwaad.
  • In de huid van een ander kruipen: je voorstellen dat je iemand anders bent.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huid&oldid=688537"