Naamval: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(link)
 
(17 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Naamval''' is het verschijnsel in een taal dat woorden van vorm kunnen veranderen als hun functie in een zin verandert. De term schijnt bedacht te zijn door de Griekse filosoof [[Aristoteles]], toen hij met een dobbelsteen zat te spelen. Het viel hem op dat steeds een ander vlak bovenkwam, terwijl het toch om dezelfde dobbelsteen ging. Dat zette hem aan het denken (dat was zijn beroep) en ziedaar: het woord naamval was geboren.
+
'''Naamval''' is het verschijnsel dat [[lidwoord]]en en [[naamwoord]]en in een [[taal]] van vorm veranderen als hun [[grammatica]]le functie in de zin verandert. Het is belangrijk daar het een en ander van te weten als je andere talen, met name [[Duits]] gaat leren, want daar is het vormverschil nog volop aanwezig.
   
  +
De term schijnt bedacht te zijn door de Griekse filosoof [[Aristoteles]], toen hij met een dobbelsteen zat te spelen. Het viel hem op dat steeds een ander vlak bovenkwam, terwijl het toch om dezelfde dobbelsteen ging. Dat zette hem aan het denken (dat was zijn beroep) en ziedaar: het woord naamval was geboren.
Het aantal naamvallen kan per taal verschillen. Het varieert van één (dus geen) tot bijna 100. Het Lak of Kasikumük, een taal in de Kaukasus, heeft met meer dan 90 naamvallen het record. In het Nederlands moeten we het doen met vier naamvallen. Vaak is de vormverandering alleen nog in bepaalde verouderde of staande uitdrukkingen zichtbaar, zoals weg (1ste naamval) de vorm kan hebben zijns weegs (2de) of vanwege (3de). Of zij (1ste), hunner (2de), hun (3de), hen (4de). Maar ook al is er in het Nederlands nauwelijks nog vormverschil, het functieverschil blijft bestaan. Het is belangrijk daar het een en ander van te weten als je andere talen, met name Duits gaat leren, want daar is het vormverschil nog volop aanwezig.
 
   
  +
Het aantal naamvallen kan per taal verschillen. Het varieert van één (dus geen) tot bijna 100. Het Lak of Kasikumük, een taal in de Kaukasus, heeft met meer dan 90 naamvallen het record.
In de '''1ste naamval''' staat o.m. het [[onderwerp (taalkundig)|onderwerp]]. Hans leest een boek. Hans is onderwerp.
 
   
  +
Het Nederlands kende met name in de schrijftaal ooit ook echte naamvallen, maar die zijn nu bijna helemaal verdwenen. Vaak is de vormverandering alleen nog in bepaalde verouderde of staande uitdrukkingen zichtbaar, zoals weg (1ste naamval) de vorm kan hebben ''zijns weegs'' (2de) of ''vanwege'' (3de). Of ''zij'' (1ste), ''hunner'' (2de), ''hun'' (3de), ''hen'' (4de); dit laatste is het enige vormverschil dat nog een beetje belangrijk is. Ook lees je af en toe wel eens ''der'' of ''des'', dat is een andere vorm van ''de'' en betekent hetzelfde als "van de". Maar ook al is er in het Nederlands nauwelijks nog vormverschil, het functieverschil blijft wel bestaan.
De '''2de naamval''' is steeds aan de uitgang van [[zelfstandig naamwoord|zelfstandige]] of [[Bijvoeglijk naamwoord|bijvoeglijke naamwoorden]] te herkennen. Bijv. Henks huis. Een grote soms gelds.
 
   
  +
Je komt ze nog wel tegen in namen en plaatsnamen. Zoals van der Broek, des Hertogenbosch ofwel ‘s-Hertogenbosch.
Tot de '''3de naamval''' wordt o.m. het [[meewerkend voorwerp]] gerekend. Hij heeft hem een euro teruggegeven. Hem is meewerkend voorwerp. Let op de vormverandering hij (1ste) / hem (3de naamval)..
 
   
De '''4de naamval''' is o.m. de naamval van het [[lijdend voorwerp]]. Hij schrijft een verhaal. Het verhaal wordt geschreven en is lijdend voorwerp.
 
   
[[Categorie: Meer over taal]]
+
[[Categorie:Grammatica]]

Huidige versie van 25 okt 2024 om 11:51

Naamval is het verschijnsel dat lidwoorden en naamwoorden in een taal van vorm veranderen als hun grammaticale functie in de zin verandert. Het is belangrijk daar het een en ander van te weten als je andere talen, met name Duits gaat leren, want daar is het vormverschil nog volop aanwezig.

De term schijnt bedacht te zijn door de Griekse filosoof Aristoteles, toen hij met een dobbelsteen zat te spelen. Het viel hem op dat steeds een ander vlak bovenkwam, terwijl het toch om dezelfde dobbelsteen ging. Dat zette hem aan het denken (dat was zijn beroep) en ziedaar: het woord naamval was geboren.

Het aantal naamvallen kan per taal verschillen. Het varieert van één (dus geen) tot bijna 100. Het Lak of Kasikumük, een taal in de Kaukasus, heeft met meer dan 90 naamvallen het record.

Het Nederlands kende met name in de schrijftaal ooit ook echte naamvallen, maar die zijn nu bijna helemaal verdwenen. Vaak is de vormverandering alleen nog in bepaalde verouderde of staande uitdrukkingen zichtbaar, zoals weg (1ste naamval) de vorm kan hebben zijns weegs (2de) of vanwege (3de). Of zij (1ste), hunner (2de), hun (3de), hen (4de); dit laatste is het enige vormverschil dat nog een beetje belangrijk is. Ook lees je af en toe wel eens der of des, dat is een andere vorm van de en betekent hetzelfde als "van de". Maar ook al is er in het Nederlands nauwelijks nog vormverschil, het functieverschil blijft wel bestaan.

Je komt ze nog wel tegen in namen en plaatsnamen. Zoals van der Broek, des Hertogenbosch ofwel ‘s-Hertogenbosch.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Naamval&oldid=892347"