Anolissen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Anolisen zijn kleine reptielen waar heel veel soorten van zijn)
 
 
(8 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox dier
Anolissen vormen een grote familie van [[hagedissen]] die behoren tot de leguaanachtige. Anolissen komen voor in het zuiden van [[Noord-amerika]] en een stukje in [[zuid-amerika]]. Een anolis eet graag insecten en hij is de prooi van slangen en vogels! De meeste soorten zijn bewoners van bomen en struiken maar er zijn ook anolissen die voornamelijk op de bodem te vinden zijn. Een mannetje kan een kinvlag uithangen zijn kleurige vlag betekent 2 dingen: 1. ''Kom hier leuk vrouwtje!'' en ''Hoepel op nare vent''. Mannetjes vechten fel om een vrouwtje. Er zijn veel soorten
 
  +
|Naam = Anolissen
----
 
  +
|Wetenschappelijke naam = Anolis
1. [[Roodkeelanolis]]
 
  +
|Afbeelding = [[File:Anolis_carolinensis_(Wroclaw_zoo).JPG|250px]]
----
 
  +
|IUCN-status = (zie onder)
2.[[Sagra's anolis]]
 
  +
|Leefgebied = zuiden van [[Noord-Amerika]] en een stukje van [[Zuid-Amerika]]
----
 
  +
|Leefomgeving = bomen en struiken
3.[[Ridderanolis]]
 
  +
|Behoort tot de = [[hagedissen]]
----
 
  +
|AfbeeldingLeefgebied =
4.[[Anolis roquet]]
 
  +
}}
----
 
 
'''Anolissen''' vormen een grote familie van [[hagedissen]] die behoren tot de leguaanachtige. Anolissen komen voor in het zuiden van [[Noord-Amerika]] en een stukje van [[Zuid-Amerika]]. Een anolis eet graag insecten en hij is de prooi van slangen en vogels. De meeste soorten zijn bewoners van bomen en struiken maar er zijn ook anolissen die voornamelijk op de bodem te vinden zijn. Een mannetje kan een kinvlag uithangen zijn kleurige vlag betekent 2 dingen: 1. ''Kom hier leuk vrouwtje!'' en ''Hoepel op nare vent''. Mannetjes vechten fel om een vrouwtje. Er zijn veel soorten waaronder dit de belangrijkste onder andere:
5.[[Anolis allisonie]]
 
 
*[[Roodkeelanolis]]
----
 
6. [[Bark anole]]
+
*[[Sagra's anolis]]
 
*[[Ridderanolis]]
----
 
7. [[Anolis garmani]]
+
*[[Anolis roquet]]
 
*[[Anolis allisonie]]
----
 
  +
*[[Bark anole]]
8. [[Cubaanse berg anolis]]
 
 
*[[Anolis garmani]]
----
 
 
*[[Cubaanse berg anolis]]
En nog veel meer!
 
  +
== Eieren ==
----
 
Anolisen leggen eieren per keer worden slechts één à twee eieren afgezet maar veel soorten zetten iedere zoveel weken een legsel af, vrijwel het hele jaar door. [https://www.google.nl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiS-oig7u7PAhUCChoKHUUrAWQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.anoleannals.org%2Fcategory%2Funcategorized%2Fpage%2F9%2F&psig=AFQjCNHMQIk5wDlkko7DFEJap8fOjwP2tw&ust=1477241140506450]
+
Anolissen leggen eieren zoals de meeste reptielen. Per keer worden slechts één á twee eieren afgezet maar veel soorten zetten iedere zoveel weken een legsel af, vrijwel het hele jaar door.
  +
  +
[[Categorie:Hagedissen]]

Huidige versie van 5 jun 2023 om 14:56

Anolissen
Anolis

Anolis carolinensis (Wroclaw zoo).JPG

Leefgebied zuiden van Noord-Amerika en een stukje van Zuid-Amerika
Leefomgeving bomen en struiken
Behoort tot de hagedissen
Portaal Portal.svg Biologie

Anolissen vormen een grote familie van hagedissen die behoren tot de leguaanachtige. Anolissen komen voor in het zuiden van Noord-Amerika en een stukje van Zuid-Amerika. Een anolis eet graag insecten en hij is de prooi van slangen en vogels. De meeste soorten zijn bewoners van bomen en struiken maar er zijn ook anolissen die voornamelijk op de bodem te vinden zijn. Een mannetje kan een kinvlag uithangen zijn kleurige vlag betekent 2 dingen: 1. Kom hier leuk vrouwtje! en Hoepel op nare vent. Mannetjes vechten fel om een vrouwtje. Er zijn veel soorten waaronder dit de belangrijkste onder andere:

Eieren

Anolissen leggen eieren zoals de meeste reptielen. Per keer worden slechts één á twee eieren afgezet maar veel soorten zetten iedere zoveel weken een legsel af, vrijwel het hele jaar door.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anolissen&oldid=792064"