Mierenegel: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Pagina aangemaakt: De mierenegel leeft in Australië en in Nieuw-Guinea. Hij heeft lange, dunne tong die goed te gebruiken is om mieren en termieten te vangen. Daarom heet hij ook de mierenegel. Een...)
 
k
 
(8 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox dier
De mierenegel leeft in Australië en in Nieuw-Guinea. Hij heeft lange, dunne tong die goed te gebruiken is om mieren en termieten te vangen. Daarom heet hij ook de mierenegel. Een mierenegewl is een eierleggend zoogdier. Dat is best wel bijzonder want er zijn maar 2 eierleggende zoogdieren.De mierenegel en het vogelbekdier.
 
  +
|Naam= (Australische of gewone) mierenegel
  +
|Wetenschappelijke naam= Tachyglossus aculeatus
  +
|Afbeelding= [[Bestand:Wild shortbeak echidna.jpg|250px]]
  +
|IUCN-status= Niet bedreigd
  +
|Leefgebied= [[Nieuw-Guinea]] en [[Australië (land)|Australië]]
  +
|Leefomgeving= Bossen, regenwouden, savannes, woestijnen en berggebieden
  +
|Familie= [[Mierenegels]]
  +
|AfbeeldingLeefgebied= [[Bestand:Short-beaked_Echidna_area.png|200px]]
  +
}}
  +
De '''kort-snavelige echidna mierenegel''' ''(Tachyglossus aculeatus)'' leeft in [[Australië (land)|Australië]] en [[Nieuw-Guinea]] (en [[Tasmanië]]). Het behoort tot de [[zoogdieren]]. De kortsnavelige echidna werd in oudere boeken gewoonlijk de ''stekelige miereneter'' genoemd, hoewel deze term uit de mode is geraakt omdat de echidna geen verband houdt met de echte miereneters.
  +
 
Een mierenegel heeft lange, dunne tong die goed te gebruiken is om mieren en termieten te vangen. Daarom heet hij ook de mierenegel. Een mierenegel is een eierleggend zoogdier. Dat is best wel bijzonder want er zijn maar 2 eierleggende zoogdieren: De mierenegel en het [[vogelbekdier.]]
  +
  +
Het is een van de vier levende soorten mierenegel en het enige lid van de soort '''''Tachyglossus'''''. Hij is bedekt met bont en stekels en heeft een kenmerkende snuit en een gespecialiseerde tong, die hij gebruikt om zijn insectenprooi met grote snelheid te vangen. Net als de andere bestaande mierenegels legt de kortsnavelige mierenegel eieren; de mierenegels zijn de enige levende groep zoogdieren die dit doen.
  +
  +
De kort-snavelige echidna heeft extreem sterke voorste ledematen en klauwen, waardoor hij snel met grote kracht kan graven, net als een mol. Omdat het ondergronds moet kunnen overleven, kan het een aanzienlijke hoeveelheden van koolstofdioxide en lage niveaus van zuurstof hebben. Het heeft geen wapens of vechtvermogen, maar stoot roofdieren af ​​door zich in een bal te krullen en ze af te schrikken met zijn stekels . Het heeft niet het vermogen om te zweten en kan niet goed tegen hitte, dus het heeft de neiging om overdag activiteiten bij warm weer te vermijden. Het kan indien nodig zwemmen. De snuit heeft zogeheten mechanoreceptoren en elektroreceptoren die de mierenegel helpen zijn omgeving te detecteren. Zeg maar een soort antennes.
  +
  +
Tijdens de Australische winter gaat het in diepe [[winterslaap]], waardoor het ''metabolisme'' ([[spijsvertering]]) wordt verminderd om energie te besparen. Naarmate de temperatuur stijgt, komt het tevoorschijn om te paren. Vrouwelijke echidna's leggen één ei per jaar en de paringsperiode is de enige keer dat de verder solitaire dieren elkaar ontmoeten; het mannetje heeft na de paring geen contact meer met het vrouwtje of zijn kinderen. Een pasgeboren mierenegel is zo groot als een druif, maar groeit snel op de moedermelk, die zeer rijk is aan voedingsstoffen. De melkklier bevindt zich in een buidel, vergelijkbaar met dat van een kangoeroe. Baby-echidna's worden uiteindelijk te groot en te stekelig om in de buidel te blijven en worden ongeveer zeven weken na het uitkomen uit de buidel verdreven in het hol van de moeder. Als ze ongeveer zes maanden oud zijn, verlaten ze het hol en hebben ze geen contact meer met hun moeder.
  +
  +
De soort wordt gevonden in heel Australië, waar het het meest verspreide inheemse zoogdier is , en in kust- en hooglandgebieden van oostelijk Nieuw-Guinea , waar het bekend staat als de ''mungwe'' in de talen Daribi en Chimbu. Het wordt niet met uitsterven bedreigd, maar menselijke activiteiten, zoals jagen, vernietiging van leefgebieden en de introductie van buitenlandse roofzuchtige soorten en parasieten, hebben de verspreiding ervan in Australië verminderd.
  +
  +
== Kenmerken ==
  +
Kortsnavelige echidna's zijn typisch 30 tot 45 cm lang, met een 75 mm lange snuit en wegen tussen 2 en 7 kg .  Echter, de Tasmaanse ondersoort, ''T. a. setosus'' , is kleiner dan zijn soortgenoten op het Australische vasteland.  Omdat de nek van buitenaf niet zichtbaar is, lijken hoofd en lichaam in elkaar over te lopen.  De oorgaten bevinden zich aan weerszijden van het hoofd,  zonder uitwendige oorschelpen.  De neusgaten en de mond bevinden zich aan het uiteinde van de snuit; de mond kan niet verder open dan 5 mm.  Het lichaam van de kortsnavelige echidna is, met uitzondering van de onderzijde, het gezicht en de poten, bedekt met crèmekleurige stekels. De stekels, die tot 50 mm lang kunnen zijn, zijn aangepaste haren, meestal gemaakt van keratine.  De stekels worden verzorgd door bont tussen de stekels, dat in kleur varieert van honing tot donker roodbruin en zelfs zwart; de onderkant en korte staart zijn ook bedekt met bont.
  +
  +
De vacht van de echidna kan besmet zijn met wat naar verluidt een van 's werelds grootste [[vlooien]] zijn, de ''Bradiopsylla echidnae'', die ongeveer 4 mm lang zijn.
  +
  +
De ledematen van de kortsnavelige echidna zijn aangepast om snel te kunnen graven; ze zijn kort en hebben sterke klauwen. Hun sterke en stevige ledematen kunnen grote boomstammen uit elkaar scheuren en straatstenen verplaatsen, en er is één geregistreerd die een steen van 13,5 kg verplaatste; een wetenschapper meldde ook dat een mierenegel in gevangenschap een koelkast door de kamer in zijn huis verplaatste. De kracht van de ledematen is gebaseerd op sterke spieren, vooral rond de schouder- en rompgebieden. Het mechanische voordeel van zijn arm is groter dan dat van mensen, aangezien zijn ''biceps'' (spieren) de schouder met de onderarm verbindt op een punt verder naar beneden dan bij mensen,  en het dikke opperarmbeen zorgt ervoor dat er meer spieren kunnen ontstaan.
  +
  +
In tegenstelling tot de vogelbekdieren houden ze geen winterslaap.
  +
[[Categorie:Eierleggende zoogdieren]]

Huidige versie van 18 mrt 2023 om 12:22

(Australische of gewone) mierenegel
Tachyglossus aculeatus

Wild shortbeak echidna.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Nieuw-Guinea en Australië
Leefomgeving Bossen, regenwouden, savannes, woestijnen en berggebieden
Behoort tot de Mierenegels

Short-beaked Echidna area.png

Portaal Portal.svg Biologie

De kort-snavelige echidna mierenegel (Tachyglossus aculeatus) leeft in Australië en Nieuw-Guinea (en Tasmanië). Het behoort tot de zoogdieren. De kortsnavelige echidna werd in oudere boeken gewoonlijk de stekelige miereneter genoemd, hoewel deze term uit de mode is geraakt omdat de echidna geen verband houdt met de echte miereneters.

Een mierenegel heeft lange, dunne tong die goed te gebruiken is om mieren en termieten te vangen. Daarom heet hij ook de mierenegel. Een mierenegel is een eierleggend zoogdier. Dat is best wel bijzonder want er zijn maar 2 eierleggende zoogdieren: De mierenegel en het vogelbekdier.

Het is een van de vier levende soorten mierenegel en het enige lid van de soort Tachyglossus. Hij is bedekt met bont en stekels en heeft een kenmerkende snuit en een gespecialiseerde tong, die hij gebruikt om zijn insectenprooi met grote snelheid te vangen. Net als de andere bestaande mierenegels legt de kortsnavelige mierenegel eieren; de mierenegels zijn de enige levende groep zoogdieren die dit doen.

De kort-snavelige echidna heeft extreem sterke voorste ledematen en klauwen, waardoor hij snel met grote kracht kan graven, net als een mol. Omdat het ondergronds moet kunnen overleven, kan het een aanzienlijke hoeveelheden van koolstofdioxide en lage niveaus van zuurstof hebben. Het heeft geen wapens of vechtvermogen, maar stoot roofdieren af ​​door zich in een bal te krullen en ze af te schrikken met zijn stekels . Het heeft niet het vermogen om te zweten en kan niet goed tegen hitte, dus het heeft de neiging om overdag activiteiten bij warm weer te vermijden. Het kan indien nodig zwemmen. De snuit heeft zogeheten mechanoreceptoren en elektroreceptoren die de mierenegel helpen zijn omgeving te detecteren. Zeg maar een soort antennes.

Tijdens de Australische winter gaat het in diepe winterslaap, waardoor het metabolisme (spijsvertering) wordt verminderd om energie te besparen. Naarmate de temperatuur stijgt, komt het tevoorschijn om te paren. Vrouwelijke echidna's leggen één ei per jaar en de paringsperiode is de enige keer dat de verder solitaire dieren elkaar ontmoeten; het mannetje heeft na de paring geen contact meer met het vrouwtje of zijn kinderen. Een pasgeboren mierenegel is zo groot als een druif, maar groeit snel op de moedermelk, die zeer rijk is aan voedingsstoffen. De melkklier bevindt zich in een buidel, vergelijkbaar met dat van een kangoeroe. Baby-echidna's worden uiteindelijk te groot en te stekelig om in de buidel te blijven en worden ongeveer zeven weken na het uitkomen uit de buidel verdreven in het hol van de moeder. Als ze ongeveer zes maanden oud zijn, verlaten ze het hol en hebben ze geen contact meer met hun moeder.

De soort wordt gevonden in heel Australië, waar het het meest verspreide inheemse zoogdier is , en in kust- en hooglandgebieden van oostelijk Nieuw-Guinea , waar het bekend staat als de mungwe in de talen Daribi en Chimbu. Het wordt niet met uitsterven bedreigd, maar menselijke activiteiten, zoals jagen, vernietiging van leefgebieden en de introductie van buitenlandse roofzuchtige soorten en parasieten, hebben de verspreiding ervan in Australië verminderd.

Kenmerken

Kortsnavelige echidna's zijn typisch 30 tot 45 cm lang, met een 75 mm lange snuit en wegen tussen 2 en 7 kg .  Echter, de Tasmaanse ondersoort, T. a. setosus , is kleiner dan zijn soortgenoten op het Australische vasteland.  Omdat de nek van buitenaf niet zichtbaar is, lijken hoofd en lichaam in elkaar over te lopen.  De oorgaten bevinden zich aan weerszijden van het hoofd,  zonder uitwendige oorschelpen.  De neusgaten en de mond bevinden zich aan het uiteinde van de snuit; de mond kan niet verder open dan 5 mm.  Het lichaam van de kortsnavelige echidna is, met uitzondering van de onderzijde, het gezicht en de poten, bedekt met crèmekleurige stekels. De stekels, die tot 50 mm lang kunnen zijn, zijn aangepaste haren, meestal gemaakt van keratine.  De stekels worden verzorgd door bont tussen de stekels, dat in kleur varieert van honing tot donker roodbruin en zelfs zwart; de onderkant en korte staart zijn ook bedekt met bont.

De vacht van de echidna kan besmet zijn met wat naar verluidt een van 's werelds grootste vlooien zijn, de Bradiopsylla echidnae, die ongeveer 4 mm lang zijn.

De ledematen van de kortsnavelige echidna zijn aangepast om snel te kunnen graven; ze zijn kort en hebben sterke klauwen. Hun sterke en stevige ledematen kunnen grote boomstammen uit elkaar scheuren en straatstenen verplaatsen, en er is één geregistreerd die een steen van 13,5 kg verplaatste; een wetenschapper meldde ook dat een mierenegel in gevangenschap een koelkast door de kamer in zijn huis verplaatste. De kracht van de ledematen is gebaseerd op sterke spieren, vooral rond de schouder- en rompgebieden. Het mechanische voordeel van zijn arm is groter dan dat van mensen, aangezien zijn biceps (spieren) de schouder met de onderarm verbindt op een punt verder naar beneden dan bij mensen,  en het dikke opperarmbeen zorgt ervoor dat er meer spieren kunnen ontstaan.

In tegenstelling tot de vogelbekdieren houden ze geen winterslaap.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mierenegel&oldid=774840"