Pruikentijd: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Verwijst door naar Franse tijd#Achtergrond)
Label: Nieuwe doorverwijzing
 
(7 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
#DOORVERWIJZING [[Franse tijd#Achtergrond]]
{{verbeteren|Gaat alleen in op Nederland, niet op België}}
 
[[Bestand:James II van Engeland.jpg|right|300px|thumb|Koning James II van Engeland met duidelijk zichtbaar de pruik.]]
 
De '''Pruikentijd''' is niet zo bekend als de 17e eeuw. In die [[Gouden Eeuw]] was [[Amsterdam]]'het centrum van de Europese handel. De stad groeide daardoor steeds meer. Aan de grachten werden door Amsterdamse kooplieden prachtige huizen gebouwd. Hieraan kun je nu nog zien dat ze erg rijk waren. In de pruikentijd werd dat wat minder. [[Hamburg]],en [[Londen]] bijvoorbeeld werden ook belangrijke handelssteden. Maar Amsterdam bleef een belangrijke stad, want hier was het geld te leen dat de andere landen soms erg hard nodig hadden. En geld betekende ook macht. De pruikentijd heette zo omdat in die tijd de regenten en de belangrijke mensen pruiken droegen.
 
 
Veel mensen vonden dat de standen moesten verdwijnen. Alle mensen moesten gelijk zijn. Een boer moest gelijk zijn aan een edelman, want een edelman heeft geen grotere maag dan een boer. De meester heeft geen grotere en sterkere armen dan zijn knecht. Dus waarom zou hij meer waard zijn dan de armen. Mensen vonden het oneerlijk dat alleen de Derde Stand belasting moest betalen. Ze vonden het ook oneerlijk dat de Derde Stand 10% van het loon aan de Kerk moest afstaan. Ze vonden het oneerlijk dat alleen zij moesten betalen en dat zij eigenlijk amper rechten hadden. Boeren moesten bijvoorbeeld gratis een deel van hun tijd op het land van de edelman werken. Omdat zij belasting betaalden en loonheffing aan de Kerk moesten geven, wilde de Derde Stand ook kunnen meepraten en meebesturen in de regering.
 
 
naar: navigatie, zoeken
 
 
 
Napoleon Bonaparte
 
15 augustus 1769 – 5 mei 1821
 
Portret van keizer Napoleon I door François Gérard. Rijksmuseum, Amsterdam
 
Portret van keizer Napoleon I door François Gérard. Rijksmuseum, Amsterdam
 
Eerste consul
 
Periode 1799 – 1804
 
Voorganger –
 
Opvolger –
 
Keizer der Fransen
 
Periode 1804 – 1814
 
Voorganger – (republiek)
 
Opvolger Lodewijk XVIII (koning)
 
Keizer der Fransen (Honderd dagen)
 
Periode 1815
 
Voorganger Lodewijk XVIII (koning)
 
Opvolger Napoleon II
 
Koning van Italië
 
Periode 1805 – 1814
 
Voorganger –
 
Opvolger –
 
 
Vader Carlo Maria Buonaparte
 
Moeder Maria Laetitia Ramolino
 
Dynastie Bonaparte
 
 
Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg
 
Wapen als keizer van Frankrijk
 
 
Napoleon Bonaparte (Ajaccio, 15 augustus 1769 - Sint-Helena, 5 mei 1821) was een Frans generaal en dictator tijdens de laatste regeringen van de Franse Revolutie. Als Napoleon I was hij van 2 december 1804 tot 11 april 1814 keizer der Fransen. Van 17 maart 1805 tot 11 april 1814 was hij ook koning van Italië, een staat die niet het hele Italiaanse schiereiland omvatte en van 1806 tot 1813 beschermer van de Rijnbond. Zijn juridische hervorming, de Code Napoléon, had een grote en blijvende invloed op het recht in vele landen, o.a. in Nederland en België. Hij wordt eveneens herinnerd voor zijn rol in de naar hem genoemde Napoleontische oorlogen en voor de titel van keizer die hij aannam. Het lukte hem tijdelijk een groot deel van Europa onder Frans gezag te brengen.
 
 
Napoleon werd op Corsica geboren. Zijn vader was van adellijke afkomst. In de jaren voor de Franse Revolutie werd hij op het vasteland van Frankrijk tot artillerieofficier opgeleid. Bonaparte kreeg onder de Eerste Franse Republiek bekendheid. Hij wist de Eerste- en Tweede Coalitie tegen Frankrijk te verslaan. In 1799 pleegde hij een staatsgreep, waarna hij zichzelf als eerste consul installeerde. In 1804 liet hij zich tot keizer van Frankrijk uitroepen. Na een serie van overwinningen slaagde Frankrijk er in om continentaal Europa te domineren. Bij de handhaving van de Franse invloedssfeer maakte Napoleon gebruik van allianties, waar hij familieleden in machtsposities in andere landen benoemde om daar als Franse vazallen te heersen, zoals Lodewijk Napoleon in het Koninkrijk Holland.
 
 
De veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 was een keerpunt. Zijn Grande Armée werd gedecimeerd en in 1813 versloeg de Zesde Coalitie Napoleon in de Slag bij Leipzig. In 1814 viel de Coalitie Frankrijk binnen en werd hij tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba. In februari 1815 keerde hij terug naar Frankrijk en greep voor Honderd Dagen (1815) opnieuw de macht, maar in de Slag bij Waterloo leed hij een zware nederlaag. Daarna bracht hij zijn laatste jaren in Britse gevangenschap op het eiland Sint-Helena door. Volgens een autopsie stierf hij aan maagkanker.
 

Huidige versie van 13 nov 2022 om 01:04

Doorverwijzing naar:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pruikentijd&oldid=746179"