Muis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(3 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
Het woord '''muis''' kent meerdere betekenissen:
 
  +
* Het knaagdier; [[Muis (knaagdier)|muis]].
het woord muis heeft meerdere betekenissen, namelijk:
 
  +
* De [[Muis (computer)|muis]] waarmee je de computer bedient.
*het knaagdier
 
  +
* [[Mickey Mouse]] een tekenfiguurtje.
*de muis aan je computer
 
  +
{{Doorverwijspagina}}
 
Spitsmuizen worden vaak muizen genoemd, maar ze zijn het niet. Ook vleermuizen zijn geen muizen.
 
 
De uiterlijke kenmerken van een muis zijn nogal verschillend. Zo zal een muisje uit de dierenwinkel vaak klein en gedrongen zijn, met zijn kleine oren en een korte staart. Muizen die speciaal gefokt worden om aan keuringen mee te doen zien er heel anders uit. Deze muizen zijn vaak groot en slank met een staart even lang als hun lichaam of zelfs langer. Ze hebben grote ronde oren en wegen soms ruim 60 gram terwijl een dierenwinkelmuisje vaak de 45 gram niet haalt. Als huisdier volstaat een dierenwinkelmuis prima maar op de show zullen ze niet veel punten scoren. Het belangrijkste is dat de muis gezond is.
 
 
Muizen zijn na de mens het meest voorkomende zoogdier op aarde. De term muis wordt niet altijd even consequent gebruikt. Onder muizen worden in de volksmond kleine knaagdieren met een lange staart verstaan. Soms worden ratten ook als 'muis' aangeduid, wat taxonomisch niet klopt.
 
 
De kleurmuis is de belangrijkste tamme muizensoort die als huisdier gehouden kan worden. Kleurmuizen zijn afstammelingen van de huismuis.
 
 
ondergrondse woelmuizen
 
 
Net als de veldmuis zijn aardmuizen een onderfamilie van de woelmuis. Aardmuizen hebben een donkere, ruige vacht die bruingrijs is op de rug en grijs op de buik. De nek en poten kunnen een roomkleurige glans hebben. De aardmuis is tussen de 8 en 14 centimeter lang, met een relatief korte staart, namelijk 2 tot 5 centimeter. Het gewicht van aardmuizen is rond de 15 gram. Aardmuizen leven in weilanden, bossen, duinen, bergen en grasland, het liefst in een vochtige omgeving. Aardmuizen eten gras en kruiden. In tegenstelling tot veel andere muizen is de aardmuis zowel overdag als ’s nachts actief. Wijfjes kunnen het hele jaar door jongen krijgen met een piek in de periode april tot en met september.
 
 
relmuizen
 
 
Net als de eikelmuis is de relmuis een onderfamilie van de slaapmuis.
 
Relmuizen zijn bruin-grijs en hebben een donkere streep over hun rug lopen.
 
Rondom de ogen is de kleur wat donkerder en de buik is wat lichter van kleur.
 
Ook de relmuis is net als de meeste andere muizen een dier wat 's nachts leeft.
 
De relmuis eet noten, zaden, knoppen, insecten en schors. Soms eet de relmuis, net zoals de eikelmuis, eieren en insecten.
 
De relmuis is ook een relatief grote muis, met een gewicht van maximaal 300 gram in de winter. Relmuizen kunnen maarliefst 8 jaar oud worden, en hiermee zijn zij 1 van de meest oude muizen.
 
In de zomer werpen de relmuizen, de draagtijd is aanzienlijk langer dan bij andere soorten muizen, namelijk 30 dagen.
 
 
rosse woelmuizen
 
 
 
De rosse woelmuis is een ondersoort van de woelmuis, net zoals de Noordse woelmuis en de ondergrondse woelmuis. De rosse woelmuis is de meest voorkomende woelmuis in Nederland.
 
 
Rosse woelmuizen hebben een roodbruine bovenkant, grijze flanken en een naar het wit kleurende buik. Deze woelmuis is 9 tot 11 centimer lang, met een staart van nog eens 4 tot 7 centimter. Het gewicht bedraagt tussen de 15 en 40 gram. De rosse woelmuis eet allerlei natuurlijk voedsel, maar ook insecten, wormen en slakken. Vrouwtjes krijgen niet veel jongen per worp (maximaal 5), maar kunnen wel vier tot vijf keer per jaar werpen. De draagtijd is korter dan bij andere muizen, rond de 17 dagen.
 
 
veldmuizen
 
 
De veldmuis is een bruine muis met een ruige vacht. Veldmuizen zijn net als aardmuizen ondersoorten van de woelmuis. Veldmuizen zijn 9 tot 12 centimeter groot met een relatief korte staart van 3 tot 5 centimter. De veldmuis weegt tussen de 15 en 40 gram. Veldmuizen leven in droge, open gebieden (velden) tussen het gras en graan. De veldmuis is een herbivoor en eet granen, grassen, kruiden en zaden, maar soms ook insecten. Twee tot vier keer per jaar werpt het vrouwtje jongen en de draagtijd is bij de veldmuis ook ongeveer 20 dagen.
 

Huidige versie van 26 nov 2019 om 16:11

Het woord muis kent meerdere betekenissen:

Farm-Fresh bullet go.png Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillende betekenissen van Muis uit elkaar te halen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muis&oldid=584800"