Saxofoon: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 5: Regel 5:
 
Dat was een Belgische instrumentmaker. Hij kwam op het idee doordat hij op een blaasinstrument uit de 19de eeuw een klarinetmondstuk zette.
 
Dat was een Belgische instrumentmaker. Hij kwam op het idee doordat hij op een blaasinstrument uit de 19de eeuw een klarinetmondstuk zette.
 
Helaas heeft Adolphe Sax niet meer meegemaakt dat de saxofoon heel populair is geworden .
 
Helaas heeft Adolphe Sax niet meer meegemaakt dat de saxofoon heel populair is geworden .
De saxofoon kwam bij vele militaire bands en bij circussen en tenslotte kwam de saxofoon ook terecht in de jazz. Nu hoor je steeds vaker dat mensen saxofoon spelen .
+
De saxofoon kwam bij vele militaire bands en bij circussen en ten slotte kwam de saxofoon ook terecht in de jazz. Nu hoor je steeds vaker dat mensen saxofoon spelen.
  
 
==De onderdelen van de saxofoon==
 
==De onderdelen van de saxofoon==
een saxofoon heeft heel veel onderdelen.
+
De belangrijkste onderdelen van de saxofoon zijn de beker, de buis, de kleppen, de hals en het mondstuk.
* Het mondstuk
 
* De hals
 
  
 
===Het mondstuk===
 
===Het mondstuk===
Het mondstuk is meestal gemaakt van kunststof of metaal. Op het mondstuk zit ook een rietje.  
+
Het mondstuk is meestal gemaakt van kunststof of metaal. Op het mondstuk zit ook een rietje, dat wordt vastgeklemd met een 'ligatuur'. Een rietje geeft het geluid van de saxofoon doordat de speler er lucht over blaast en het laat trillen. Het moeilijkste voor een beginnende saxofonist is het leren van de juiste ''embouchure'', de juiste manier om het mondstuk met de lippen te omsluiten. Dat kan enkele maanden duren. Als je mond goed zit en je blaast komen er trillingen op het rietje en daardoor krijg je een geluid. Op het mondstuk plaatst de saxofonist wanneer hij niet speelt een dop die het mondstuk en het rietje beschermt.
Een rietje geeft het geluid van de saxofoon.
 
als je mond goed zit en je blaast komen er trillingen op het rietje en daardoor krijg je een geluid . op het mondstuk zit ook een dop die beschermt het rietje .
 
en ook nog een rietklem die zorgt dat het rietje op de dop blijft zitten .
 
  
 
===De hals===
 
===De hals===
elke saxofoon heeft een andere hals.
+
Elke saxofoon heeft een andere hals. De sopraansaxofoon heeft meestal een rechte hals. De altsaxofoon heeft een schuine hals. De hals van de tenorsaxofoon lijkt heel erg op die van een altsaxofoon alleen zit er een boog in, een 'zwanenhals'
de alt saxofoon heeft een schuine hals.
+
De baritonsaxofoon, de bassaxofoon en de subbassaxofoon hebben alle drie een hals met eerst een boogje dan een stuk recht naar beneden dan weer omhoog en dan nog een boogje.
de sopraan saxofoon heeft een rechte hals .
 
de hals van de tenor saxofoon lijkt heel erg op die van een altsaxofoon alleen zit er een boog in.
 
De baritonsaxofoon de bassaxofoon en de subbassaxofoon hebben alledrie een hals met eerst een boogje dan een stuk recht naar beneden dan weer omhoog en dan nog een boogje.
 

Versie van 19 okt 2013 12:50

Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.

De geschiedenis van de saxofoon

In 1840 werd de saxofoon bedacht door Adolphe Sax, Dat was een Belgische instrumentmaker. Hij kwam op het idee doordat hij op een blaasinstrument uit de 19de eeuw een klarinetmondstuk zette. Helaas heeft Adolphe Sax niet meer meegemaakt dat de saxofoon heel populair is geworden . De saxofoon kwam bij vele militaire bands en bij circussen en ten slotte kwam de saxofoon ook terecht in de jazz. Nu hoor je steeds vaker dat mensen saxofoon spelen.

De onderdelen van de saxofoon

De belangrijkste onderdelen van de saxofoon zijn de beker, de buis, de kleppen, de hals en het mondstuk.

Het mondstuk

Het mondstuk is meestal gemaakt van kunststof of metaal. Op het mondstuk zit ook een rietje, dat wordt vastgeklemd met een 'ligatuur'. Een rietje geeft het geluid van de saxofoon doordat de speler er lucht over blaast en het laat trillen. Het moeilijkste voor een beginnende saxofonist is het leren van de juiste embouchure, de juiste manier om het mondstuk met de lippen te omsluiten. Dat kan enkele maanden duren. Als je mond goed zit en je blaast komen er trillingen op het rietje en daardoor krijg je een geluid. Op het mondstuk plaatst de saxofonist wanneer hij niet speelt een dop die het mondstuk en het rietje beschermt.

De hals

Elke saxofoon heeft een andere hals. De sopraansaxofoon heeft meestal een rechte hals. De altsaxofoon heeft een schuine hals. De hals van de tenorsaxofoon lijkt heel erg op die van een altsaxofoon alleen zit er een boog in, een 'zwanenhals' De baritonsaxofoon, de bassaxofoon en de subbassaxofoon hebben alle drie een hals met eerst een boogje dan een stuk recht naar beneden dan weer omhoog en dan nog een boogje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saxofoon&oldid=288325"