Zuigermotor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zuigermotor is een krachtbron, waarbij een zuiger in een cilinder in een heen en weer gaande beweging wordt gebracht door de ontbranding van een brandstof, zoals benzine (benzinemotor), diesel, LPG of iets anders.

Stoommachine in actie

Het principe (idee) is afkomstig van de stoommachine. Hierbij is het stoom (verhit water en waterdamp) die één zuiger ('1-takt') telkens wegdrukt. Het grote vliegwiel zorgt ervoor dat de zuiger weer terugbeweegt, maar daarbij is er ook een krukas (zwengel) die er voor zorgt dat de heen en weer gaande beweging van de zuigerstang wordt omgezet in een rondgaande beweging. Kleppen zorgen ervoor dat de hete stoom erin, en er weer uit kan.

Tweetaktmotor

Bij een zuigermotor werkt het dus nagenoeg hetzelfde. Ook daar heb je een cilinder met daarin een heen en weergaande zuiger (vergelijk het met een fiets- of balonnenpomp). Nu is het niet stoom, maar verbrandingsgas die de zuiger wegdrukt. De te verbranden brandstof wordt bij een tweetaktmotor bij de eerste slag in de verbrandingskamer geleid. De brandstof wordt ontstoken door een vonk van de bougie. Het verbrandingsgas dat ontstaat drukt de cilinder weg omdat gas uitzet (wil meer ruimte hebben). Bij het teruggaan van de zuiger wordt het verbrande gas afgevoerd. Brommers hebben vaak zo'n tweetactmotor, meestal zonder kleppen bij de inlaat en de afvoer. Doordat er makkelijker een restje gas achterblijft draaien ze minder effectief en hebben minder kracht. Ze stinken ook vaker.

4-takt motor

Bij een viertaktmotor gaat het iets anders:

  1. De inlaatslag: brandstof en lucht worden via de inlaatkleppen de verbrandingsruimte binnengezogen.
  2. De compressieslag: brandstof en lucht worden samengeperst tot een makkelijk ontvlambaar /ontplofbaar mengsel. Bij dieselmotoren volgt ontbranding spontaan, vanwege de temperatuursverhoging bij het samenpersen. Bij mengselmotoren is een vonk nodig van een bougie.
  3. De arbeidsslag: door de ontbranding volgt er de drukverhoging in de verbrandingsruimte waarbij de zuiger met kracht naar beneden gedrukt wordt. Deze kracht wordt overgebracht via de krukas naar de aandrijfas die via de versnellingsbak de wielen in beweging zet.
  4. De uitlaatslag: verbrandingsgassen worden afgevoerd via de uitlaatkleppen naar de uitlaat.

Na de uitlaatslag begint het verhaal weer opnieuw.

4 cilinder motor

De beweging wordt soepeler door gebruik te maken van meerdere cilinders. Ook werk de motor schoner. In de meeste auto's zitten 4 cilinders die als het ware elkaar helpen de 4 slagen te maken. Grotere motoren kunnen meer cilinders hebben, bijvoorbeeld 5, 6 of 8 cilinders.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuigermotor&oldid=840369"