Zonsverduistering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zonsverduistering vindt plaats doordat de maan tussen de zon en de aarde staat.

Vanaf de aarde gezien schuift de maan dan voor de zon langs. Het felle zonlicht wordt door de maan tegengehouden, en midden op de dag wordt het een paar minuten donker. Wie een totale zonsverduistering bekijkt, bevindt zich in feite in de schaduw van de maan.

Een zonsverduistering komt alleen voor met nieuwe maan. Bij nieuwe maan is de maan niet te zien. Omdat het iedere maand nieuwe maan is, zou je denken dat er ook iedere maand een zonsverduistering is. Maar dat is niet zo. Dat komt doordat de maan maar 2 keer per jaar op de goede plek staat. Want door een bijzondere toevalligheid is de zon 400 keer groter dan de maan en staat de maan ook 400 keer verder weg.

Er zijn 3 soorten zonsverduisteringen: de ringvormige, de gedeeltelijke en de totale.

  • Bij een ringvormige zonsverduistering zie je nog een stukje van de zon in de vorm van een ring. Vandaar de naam. Dit komt omdat de maan dan niet groot genoeg is om de zon helemaal te bedekken.
  • Een gedeeltelijke verduistering en een totale kunnen te gelijk zijn. Want bij een gedeeltelijke verduistering komt er nog iets achter de maan vandaan. (omdat je niet in het pad van de totaliteit staat.)
  • Een totale verduistering is het gaafst, want dan kun je alleen nog maar de corona zien. De corona is de lichtkrans om de zon. Maar die zien we nooit omdat je niet in de zon kan kijken. Maar met een totale zonsverduistering zie je dit wel. En dat is heel indrukwekkend. En dan kun je heel even sterren kijken.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zonsverduistering&oldid=852299"