Wisselstroom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Symbool voor wisselstroom

Wisselstroom is de elektrische stroom waarbij de stroom telkens van richting verandert. Ook de sterkte verandert steeds. Wisselstroom is de vorm waarin elektrische stroom wordt geleverd aan bedrijven en woningen, en het is de vorm van elektrische energie die consumenten (gebruikers) veelal gebruiken wanneer ze keukenapparatuur, ventilatoren en elektrische lampen op een stopcontact aansluiten. Televisies en computers kun je ook op een stopcontact aansluiten, echter zit daar altijd (wel of niet zichtbaar) een adapter tussen die de wisselstroom omzet in gelijkstroom, omdat dergelijke elektronica beter op gelijkstroom werkt.

In een stopcontact heb je dan ook géén plus of min zoals bij een gelijkstroom batterij, maar in Nederland heb je (erachter) de bruine fasedraad en de licht blauwe nuldraad (en eventueel een groengele aardedraad). In België kan de fasedraad ook rood zijn. De zwarte (soms grijze) draad die je bij een schakelaar ziet is de schakeldraad. Soms kom je in oude huizen nog andere kleuren tegen.

De wisselstroom golft als het ware (vandaar ook de naam).

De afkorting voor wisselstroom is AC (Alterating current, van richting veranderend).

In Nederland (Europa) is de normale spanning (wisselspanning) op een stopcontact 230 Volt en wisselt de stroom 50 keer per seconde. Dit wordt uitgedrukt als een frequentie van 50 Hertz (Hz). Bij krachtstroom (voor grote apparaten als een elektrische oven/fornuis) is de spanning 400 volt.

Wisselstroom werd voor het eerst onderzocht door Nikola Tesla.

Wees altijd voorzichtig met elektriciteit!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wisselstroom&oldid=753638"