Willem van Hanegem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van Hanegem geïnterviewd

Willem van Hanegem (geboren in Breskens op 20 februari 1944) was een van de beroemdste voetballers van Nederland. Oorspronkelijk kwam hij uit voor Velox in Utrecht, daarna voor Xerxes-DHC in Delft en in 1968 werd hij overgenomen door Feyenoord, waar hij het langst heeft gespeeld (tot 1976 en van 1981-83). Hij kwam ook nog uit voor AZ en FC Utrecht.

Ook werd hij vaak gekozen in het Nederlands Elftal en was daar samen met Johan Cruijff van Ajax een van de beste spelers. Van Hanegem was middenvelder en had als bijnaam "de Kromme" omdat hij altijd voorovergebogen liep en ook mooie effectballen kon geven. Wel was hij erg traag en compenseerde dat soms door zware overtredingen. Zo was hij een van de eersten die de elleboogstoot als strijdmiddel gebruikten.

Van Hanegem werd later ook clubcoach bij Feyenoord. Hij won als speler met Feyenoord de Europa Cup I (1970) en werd als speler en trainer Kampioen van Nederland met Feyenoord.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem_van_Hanegem&oldid=563571"