Wikikids:Vandalisme door scholen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Vandalisme is het moedwillig beschadigen van eigendom van een ander. Op WikiKids komt vandalisme ook voor in de vorm van het leeghalen van artikelen en het plaatsen van onjuiste informatie, scheldwoorden, etc. Vandalisme wordt op WikiKids bestraft. In het begin zullen we gebruikers waarschuwen, maar uiteindelijk kunnen zij ook voor een bepaalde tijd geblokkeerd worden.

In het verleden hebben we veel scholen gehad die vandaliseren. In dit artikel wordt uitgelegd wat leerkrachten kunnen doen om dit te voorkomen, wat de consequenties zijn en hoe dit kan worden opgelost.

Let op! Bij (uitzonderlijk) veel vandalisme kan het IP-adres van een school worden geblokkeerd. Dit betekent dat niemand vanaf dat school IP-adres meer kan bewerken voor een bepaalde periode. Voor projecten van scholen kunnen afspraken gemaakt worden. Wij zijn altijd bereid om hierbij te helpen.

Hoe komt vandalisme op WikiKids voor?

Zie Wikikids:Vandalisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vandalisme op WikiKids komt in de volgende vormen voor:

  • Het (volledig) leeghalen van artikelen of verwijderen van (grote) stukken juiste informatie.
  • Het plaatsen van onjuiste informatie.
  • Het plaatsen van scheldwoorden, onzin, zinnen voor medeleerlingen.
  • Het aanmaken van onzinartikelen.
  • Het plaatsen van onzinberichten.

Vandalisme wordt door moderatoren en (vaste) gebruikers herstelt. Dit noemen wij Vandalismebestrijding. Wij kunnen vandalisme herstellen door bijdragen te verwijderen of terug te draaien. Zelfs als men teksten verwijderd, kunnen wij dit terugbrengen.

Wat zijn de consequenties?

Als een gebruiker vandalisme pleegt wordt dit zo snel mogelijk teruggedraaid. Een vandaliserende gebruiker wordt hierop aangesproken. Gaat de gebruiker alsnog door, dan kan deze geblokkeerd worden. De duur van de blokkade is afhankelijk van de ernst en hoeveelheid schade.

Bij bepaalde vormen van vandalisme kan een gebruiker direct worden geblokkeerd. Denk hierbij aan schelden (met ziektes), cyberpesten of persoonlijk aanvallen van een moderator of andere gebruiker.

In de meeste gevallen blokkeren wij alleen het account. Dit betekent dat slechts één leerling niet meer kan bewerken. Bij grootschalig vandalisme door één schoolklas of één school, kunnen wij ook het IP-adres blokkeren. Dit betekent dat niemand meer via dat IP-adres kan bewerken. Dit is niet alleen vervelend voor de leerlingen die wél goed bijdragen, maar ook voor andere klassen die misschien met WikiKids aan de slag willen gaan.

Wat als een IP-adres van een school is geblokkeerd?

Mocht een IP-adres van een school worden geblokkeerd, kan dit door een moderator worden gedeblokkeerd. Als leraar, lerares, PABO-student of onderwijsassistent kunt u een mail sturen naar WikiKids zelf met het verzoek of het IP-adres gedeblokkeerd kan worden. Hiervoor hebben we een account nodig wat in de mail vermeld moet worden.

Wij gaan er vanuit dat de leraar of lerares de leerling en/of de klas er op aanspreekt. Dit kan natuurlijk ook een mooi moment zijn om de leerlingen iets te leren. Het is immers niet leuk om het harde werk van een ander te verwijderen of moedwillig te verminken.

Terug naar Portaal:Hulp

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Vandalisme_door_scholen&oldid=786526"