Reïncarnatie
Reïncarnatie is de overtuiging dat de ziel na de dood opnieuw wordt geboren in een nieuw menselijk lichaam. Dit betekent dat je vorige levens hebt gehad. Reïncarnatie is het bekendst geworden vanuit het hindoeïsme en boeddhisme. In beide religies speelt karma hierbij een grote rol. Ondanks dat bestaat er wel grote verschillen in hoe deze twee religies reïncarnatie zien.
Hindoeïsme
In het hindoeïsme gelooft men dat de atman (de ziel) na de dood overblijft en eindeloos reïncarneert, totdat het moksha (verlossing) bereikt. Hindoes geloven dus in een terugkomst van de ziel van een mens. Door goed te leven kom je uiteindelijk tot verlossing.
Boeddhisme
In het boeddhisme gelooft men niet in atman (de ziel), omdat volgens hen alles ooit zal vergaan, dus ook de ziel. Wat reïncarneert is het karma (de invloed van je handelingen). Volgens het boeddhisme veroorzaakt jouw leven een ander leven, maar is er dus geen ziel die uitgewisseld wordt. Dit noemen ze anatman. Boeddhisten geloven in een eeuwigdurende kringloop van oorzaak en gevolg. Volgens hen hangt het allemaal samen in de kosmos.
Bronnen
- Vermaas, K. (2017, 28 maart). Misverstanden over Reïncarnatie. Geraadpleegd op 23 oktober 2022, van https://www.kaivermaas.nl/filosofie/misverstanden-over-reincarnatie/
- Spiritualnet. (z.d.). Overeenkomsten en verschillen in religies. Geraadpleegd op 23 oktober 2022, van https://www.spiritualnet.nl/component/content/article/8-religies/38-samenvatting-religies