Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Watertaxi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Watertaxi in Amsterdam

Een watertaxi of een waterbus is een vaartuig dat wordt gebruikt voor openbaar of particulier vervoer, meestal, maar niet altijd, in een stedelijke omgeving. De servicedienst kan worden gepland met meerdere haltes, die op dezelfde manier werken als een bus , of op verzoek naar veel locaties, die op dezelfde manier werken als een taxi. Een bootdienst die tussen twee punten heen en weer vaart, wordt normaal gesproken een veerboot, een veer of een pont genoemd.

De term watertaxi is meestal beperkt tot een boot die op aanvraag vaart, en waterbus als er sprake is van een boot die volgens een dienstregeling vaart.

Watertaxi's zijn er in allerlei soorten en maten. In Nederland varen ze onder andere in de Roterdamse en Amsterdamse haven, tussen de waddeneilanden en het vaste land en in de omgeving van Dordrecht. In België onder andere in de haven van Antwerpen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Watertaxi&oldid=751490"