Wapen van België
Het wapen van België is een gouden klimmende leeuw op een zwarte (sabel) achtergrond. De achtergrond wordt het schild genoemd. De klimmende leeuw is het oorspronkelijke wapen van Brabant. Aan weerskanten staat een leeuw die de vlag van België (verticale banen zwart, geel, rood) vasthoudt. Deze vlag is bevestigd aan een speer. Deze beide leeuwen staan op de achterpoten en kijken naar de toeschouwer. De wapenspreuk staat in gele letters op een rood lint: L'union fait la Force - Eendracht maakt macht.
Rond het schild en de beide leeuwen is een hermelijnen koningsmantel gedrapeerd, aan de binnenzijde rood met zwarte vlekjes en de buitenzijde rood, opgehangen aan gele koorden. Hierboven is de koningskroon afgebeeld en daar steken de vlaggen van de provinciers achteruit: Van links naar recht: Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Luik, Henegouwen, Limburg, Luxemburg en Namen.
Om het zwarte schild is een ordeteken te zien. Dit is de Leopoldsorde (Frans: Ordre de Léopold). Het is de eerste en oudste Belgische orde (onderscheiding) en ook de belangrijkste orde in België.
De huidige wapendrager is koning Filip van België. Het wapen is ingevoerd op 17 maart 1837 door de eerste Koning der Belgen, Leopold I van België. Het koninklijk huis heeft daarbij een zogeheten hardschild dat als het ware door de klimmende leeuw wordt vastgehouden. Dit hartschild verwijst telkens naar de (heersende) koning en heeft verschillende afbeeldingen.