Vulkanologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vulkanologie is de wetenschap die zich bezighoudt met vulkanisme. Vulkanologen doen onder meer onderzoek naar hoe vulkanen ontstaan, welke type vulkanen er zijn en ook naar uitbarstingen ervan. Op deze manier proberen de wetenschappers ook bewoners in de buurt van de vulkaan te waarschuwen. Vulkanologen kunnen namelijk in grote mate bepalen wanneer een vulkaan uitbarst. Dit is vrij gevaarlijk, aangezien de vulkanologen dan de vulkaan in moeten! Dit gaat dan ook soms nog weleens mis.

Vulkanologen maken vaak gebruik van de seismologie. Dit is de wetenschap die zich bezighoudt met aardbevingen en trillingen in de grond. Sommige vulkanen kunnen namelijk "ontwaken" of uitbarsten ten gevolge van een (zware) aardbeving. Naast de ontsnappingsmogelijkheden voor lava en brandend gesteente bekijken vulkanologen ook de uitstoot van giftige gassen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vulkanologie&oldid=522645"