Voorthuizen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een straat in Voorthuizen.

Voorthuizen is een dorp in de gemeente Barneveld in Gelderland. Het dorp heeft iets meer dan 10.000 inwoners en ligt aan de rand van de Veluwe. In Voorthuizen zijn vijf basisscholen, waarvan vier christelijk zijn en een openbaar is. Tot 1937 was er een station.

Bezienswaardigheden

  • Voor boerderij Bouw stond langs de Ventweg een monument, waarop de namen van gesneuvelde Huzaren stond. Het is later verplaatst naar de Koninginnelaan.
  • Nadat de molen in 1880 was afgebrand werd deze herbouwd en werd er een verhoging geplaatst van zand. Na aankoop van de molen door de heer Brons in 1927, liet hij de molen restaureren.
  • Voorthuizen had eerst ook een heel groot openluchtbad. Het is inmiddels een binnenzwembad.
  • De Gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat is gebouwd in 1928. Bij de kerk zijn ook parkeerplaatsen, langs de Ventweg

Sport

Voorthuizen heeft een paar sportclubs. VVOP is de belangrijkste voetbalclub. De letters staan voor Voetballen voor ons plezier. Spirit is een korfbalclub. De Kievieten is ook een voetbalclub. Voorthuizen heeft ook een tennisclub: de Harremaat. Dit is vernoemd naar de weg waar de tennisclub aan gelegen is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voorthuizen&oldid=529605"