Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Voor kids gaat de zon op (musical)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor kids gaat de zon op is een musical speciaal ontworpen voor groepen 8 van de basisschool. Het is voor basisscholen gebruikelijk om als afscheid een musical op te voeren.De musical 'Voor kids gaat de zon op' gaat over een aantal normale schoolkinderen die in een oorlogspel terecht komen. Daar zien ze hoe het in een echt oorlogsgebied is.

Het verhaal

De schoolkinderen komen terecht in het computerspel van Jante: “Pixel War 3.0” Daar maken ze kennis met een aantal kinderen die in een echt oorlogsgebied leven. De schoolkinderen komen erachter dat er niks is en dat alles draait om overleven. De gemene Heer Kwezel is de oorzaak van alle ellende. Hij heeft het hele spelletje bedacht en wil ervoor zorgen dat er nooit meer vrede zal zijn. Ook de juf en de meester komen in het computerspel terecht. De juf zorgt ervoor de twee Pixelgeneralen vrede met elkaar sluiten. Dan is iedereen bij elkaar en is het een goed moment voor Kwezel om van iedereen af te komen. Maar dan op het laatste moment viert iedereen feest in het oorlogsspel en is er vrede. De schoolkinderen, de juf en de meester komen terug in hun eigen wereld. Jante hoeft de oorlogsspelletjes niet meer, omdat ze nu weet hoe het in een echte oorlog is.

Het idee achter de musical en de schrijvers

Het idee van de musical “Voor kids gaat de zon op” is om War Child te helpen door kinderen te laten realiseren hoe het is in een oorlogsgebied. Ook wordt er tijdens de musical geld opgehaald voor de stichting War Child. Het idee van de musical kwam van Marco Borsato (de ambassadeur van War Child) en Willemijn Verloop (de oprichter van War Child). Marco Borsato heeft samen met Albert Verlinde de schoolmusical “Voor kids gaat de zon op” ontwikkeld.

Wat houd War Child in:

War Child is een stichting die kinderen die een oorlogservaring hebben, aan andere dingen te laten denken. Dit doen ze door geld op te halen om naar oorlogslanden te gaan en daar de kinderen leuke, creatieve activiteiten te laten doen. De kinderen leren dan omgaan met de gedachten aan oorlog en weer te vertrouwen op elkaar. Ook probeert War Child ervoor te zorgen dat kinderen de gedachten aan oorlog vergeten en dat ze een mooie toekomst voor zich hebben. In Nederland geven mensen die meewerken aan War Child ook lessen waarin ze vertellen wat ze doen in oorlogslanden en vragen ze ook onze hulp.

De personages

Hoofdrollen

 • Jante: Is een meisje. Ze is het stoerste meisje van de klas. Maar jante draagt het liefst jongens kleding ze houdt niet echt van meisjes kleding. Het liefst houd ze van een mooie groene militaire legerbroek, met een leren jack er bij
 • Bakel: Bakel is een jongen die altijd alles volgens de regels doet. Hij doet nooit stoer en hij probeert ook nooit stoer te zijn. Maar als er iets is kan je wel op hem rekenen.
 • Vos: Vos is ook een jongen. Maar soms is Vos iets te onvoorzichtig. Want soms denkt Vos dat hij meer kan dan echt mogelijk is. Maar Vos vindt wel altijd alles leuk. Maar Vos en Bakel zijn het wel vaak met elkaar oneens. En dan vindt Bakel dat Vos net iets te ver gaat.
 • Naddi: Is een meisje. Naddi is heel erg ijdel. Maar ook kan ze heel mooi zingen.
 • Dele: Is ook een meisje. Dele is heel gezellig en wil alles gezellig maken. Ze doet daarom ook heel veel moeite om bij een groepje te horen. Ze houdt van feestjes en van eten.
 • Kerre: Kerre is een jongen die veel van computers weet. Maar iedereen vindt hem raar, hij is een echte wizzkid.
 • Moks: Moks is een jongen die niet veel zegt. Hij is vaak chagrijnig.

De andere belangrijke rollen

 • Meester Kamps: Meester Kamps is een hele lieve en fijne leraar. Hij houdt wel van een avontuurtje. Andere leraren vinden hem raar, omdat hij speciale lessen geeft aan zijn klassen.
 • Jufvrouw Liselore: Jufvrouw Liselore is niet echt populair bij de leerlingen. Ze heeft ook een beetje een hekel aan kinderen. Ze vindt kinderen te druk en kan geen controle over de kinderen krijgen.
 • Kwezel: Kwezel is een slimme maar gemene boef. In zijn jeugd hebt hij nog nooit een spelletje gewonnen daarom wil hij alleen maar narigheid bezorgen in de spelletjes die hij de mensen laat spelen.
 • Draadrak: Draadrak is het hulpje van Kwezel, hij doet alles wat hij zegt. Hij is wel een beetje dom, eigenlijk heel erg dom! Draadrak is niet zo slecht omdat hij nooit de gelegenheid heeft gehad om iets aardigs met of voor mensen te doen.
 • Abaswa: Abaswa is een vluchteling die zich erg normaal gedraagt. Hij durft meer dan andere in een oorlogsgebied. Hij wil graag andere mensen helpen en vindt zijn eigen situatie niet zo erg als de andere.

De kleine rollen

 • Theante: Theante is heel erg slim. Maar ze is ook een vluchteling. Ze is heel erg goed bevriend met Abaswa en maakt zich vaak zorgen om hem.
 • Radini: Radini is een jongen als het er op aan komt dan is hij het hulpje van Abaswa. Radini ziet het niet zitten om leider te zijn.
 • Stolla: Stolla vind dat vreemdelingen alleen maar problemen en gevaar op leveren en daarom heeft ze het niet met vreemdelingen.
 • Bosser: Bosser is een sterke, grote, gespierde knul. Hij is goed te gebruiken voor zware klussen. Hij zegt bijna niets maar als je hem goed kent is het een aardige knul.
 • Tris: Tris is een stoere meid waar je totaal geen ruzie mee wilt krijgen, want dan… krijg je het erg moeilijk.
 • Quidien: Quidien is een heel lief en kwetsbaar meisje. Ook zij zegt nooit zo heel veel maar dansen kan ze heel mooi.
 • De rode pixelgeneraal: De rode pixelgeneraal is een echte opschepper. Hij doet zomaar wat. Ooit heeft hij gehoord dat hij alles kapot moest maken wat hij zag, maar hij heeft eigenlijk geen idee waarom.
 • De blauwe Pixelgeneraal: De blauwe Pixelgeneraal lijkt precies op de rode Pixelgeneraal alleen de kleur is anders.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voor_kids_gaat_de_zon_op_(musical)&oldid=408382"