Vegen
Vegen is met de hand, al dan niet met een hulpmiddel (bezem, doekje, stoffer en blik), ongerechtigheden (tranen, vuiltje in oog, rommel, sneeuw op stoep) verwijderen.
Vroeger had je als beroep de straatveger die met een bezem, een schep en een kar de straten schoon hield. In de tijd dat er nog veel koetsen en karren met paarden ervoor reden was dat geen overbodige luxe. De opgeveegde mest werd weer op het land of in de stadsparken gebruikt.
Er zijn nog wel gemeentewerkers die dergelijk veegwerk met een bezem doen, maar je ziet tegenwoordig vaker veegauto's. Met draaiende borstels en een sproeier vegen die de straat schoon.
Na een markt, oud en nieuw of een andere festiviteit vegen zij een straat of plein schoon.
Schoorsteen
Om schoorsteenbrand te voorkomen moeten huiseigenaren met een openhaard de schoorsteen regelmatig laten vegen. Toen vroeger de kachel en het fornuis nog veel op hout of kolen werd gestookt, kwam je de schoorsteenveger regelmatig tegen op het dak. Met een kogel aan een touw maakte hij het zwarte roet los en met een veger aan het touw werd de schoorsteen geveegd. Ook nesten van vogels werden verwijderd.
Mijnen op zee
Gedurende een oorlog kunnen door de vijand langs de kust explosieve mijnen in het zeewater worden gelegd. Deze zijn verankerd op een dusdanige hoogte in het water dat schepen er tegen aan varen en de mijn laten exploderen. Door de klap raakt het schip lek en kan zinken. Na het conflict moeten deze zee-mijnen geruimd worden voor een veilige doorvaart. Dit heet mijnen vegen en wordt gedaan door een mijnenveger of mijnenjager. Ook de Nederlandse marine had tot 2007 dergelijke vaartuigen. Vanaf 2025 komen er nieuwe.
Muzikaal vegen
Drummers gebruiken ook wel borstels (brushes) waarmee ze op de trommels vegen of tikken. Dit geeft een licht tikkend of schrapend geluid.
Kunstig vegen
Je kunt bijvoorbeeld met krijt, (zacht) potlood of houtskool uitstekend tekenen. Nadeel is dat het tekenmateriaal nogal afgeeft. Je kunt dit vegen juist ook goed benutten door schaduweffecten in de tekening aan te brengen. Ook straattekenaars maken van dit vegen gebruik door het krijt met de vingers uit te vegen. Ook de zandtekenaar (De Zandtovenaar) maakt hiervan gebruik.