Troonswisseling

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een troonswisseling is een ander woord voor troonopvolging. De koning of koningin treedt af van de troon en een andere, meestal de zoon of dochter die het oudste is (de kroonprins of kroonprinses), komt daarvoor in de plaats.

In Nederland

Gebruiken

Volgens de Grondwet wordt een troonswisseling altijd in Amsterdam gehouden. Eerst zal het staatshoofd (de koning of koningin) afstand doen van de troon, door de Akte van Abdicatie te ondertekenen. Dat gebeurt in de Mozeszaal in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Die akte wordt ook door de opvolger van het staatshoofd ondertekend. De rijksministerraad (alle ministers en die van de Overzeese Gebiedsdelen) is daarbij aanwezig, evenals de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, leden van het Koninklijk Huis en de vicepresident van de Raad van State (het staatshoofd zelf is de president van die Raad).

Na de inhuldiging gaat de opvolger, die dan dus koning of koningin is, met zijn/haar vader of moeder en vrouw naar het koninklijk balkon gaan, waar de opvolger aangekondigd zal worden aan de mensen op de Dam. Ook die zal dan een kleine toespraak houden. Daarna worden de kinderen (als hij of zij die heeft) erbij worden gevoegd en zal het publiek applaudisseren voor de koninklijke familie. Daarna zal de koninklijke familie zich naar de Nieuwe Kerk bevinden, waar hij zal worden ingehuldigd.

Tijdens al die gebruiken draagt de opvolger een rokkostuum met daaroverheen een mantel van hermelijnenbont, die nog afkomstig was van zijn of haar vader of moeder.

Troonswisseling 2013

Sinds 2013 is er voor het eerst in 123 jaar in Nederland weer een koning. De laatste koning die Nederland had was Willem III. In 2013 werd onze koning Willem Alexander prins van Oranje Nassau. Hij is getrouwd met Maxima Zorreguieta en hij heeft drie kinderen. Hun oudste kind met haar voledige naam heet Catharina-Amalia. Maar iedereen noemt haar gewoon Amalia. Zij is nu een prinses, en later wordt zij de koningin van Nederland. De iets jongere heet Alexia-Juliana, maar haar roepnaam is gewoon Alexia. Als er iets gebeurt met Amalia, iets waardoor zij niet meer de troon kan bestijgen, wordt zij de koningin van Nederland. De jongste is prinses Ariane-Wilhelmina, maar haar roepnaam is Ariane.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Troonswisseling&oldid=500726"