Tijd-ruimtecompressie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tijd-ruimtecompressie betekent dat alle handel en het contact tussen gebieden steeds sneller verloopt. Tijd en ruimte (afstand) worden als het ware in elkaar gedrukt.

Er zijn verschillende redenen voor tijd-ruimtecompressie:

  • Ontwikkeling van vervoer; door technische ontwikkeling werd het mogelijk om een steeds grotere afstand te overbruggen binnen een steeds kleinere tijd. De trein ging bijvoorbeeld sneller dan het paard met wagen en het stoomschip sneller dan het zeilschip. Nog sneller ging het vliegtuig. Tegenwoordig kan men door middel van het internet zelfs de hele wereld binnen enkele seconden bereiken!
  • Ontwikkeling van infrastructuur; de infrastructuur wordt vanwege de handel steeds beter onderhouden en er zijn talloze projecten die zorgen dat de bereikbaarheid van gebieden beter wordt. Door de opening van het Panamakanaal kon men bijvoorbeeld sneller van de Atlantische naar de Grote Oceaan reizen. Men kon nu binnen een dag door het kanaal heen, in plaats van om heel Zuid-Amerika heen. Ditzelfde geld voor het Suezkanaal, waardoor Azië veel beter bereikbaar werd voor Europeanen.

De tijd-ruimtecompressie stimuleert de handel tussen gebieden. Bedrijven zullen nu sneller hun fabrieken in bijvoorbeeld China neerzetten, aangezien men snel de Europese markt kan bereiken. Ook is dit goed nieuws voor producten die snel bederven. Hierdoor kunnen bepaalde soorten fruit en groente het hele jaar door worden verkocht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tijd-ruimtecompressie&oldid=514825"