Thebe (Egypte)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Thebe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thebe
Luxor, Luxor Temple, south west view 2, Egypt, Oct 2004.jpg Luxor in Egypt (special marker).svg
Tegenwoordig
Land Egypte
Gouvernement Luxor
Stad Luxor
Tijdzone GMT +2 uur
Vroeger
Land(en) Opper-Egypte
Middenrijk van EgypteNieuwe Rijk van Egypte
Oppervlakte 93 km2
Gebouwd rond 3.200 v.Chr.
Verlaten {{{verlaten}}}
Verwoest 91 v.Chr.
Inwonertal (jaartal) 120.000 (1200 v.Ch)
Andere namen
R19
(Waset)
Heerser(s) Meerdere Egyptische dynastieën
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Thebe (Oudgrieks: Θῆβαι (romanisatie: Thèbai) Oudegyptisch: Waset) was de hoofdstad van Opper-Egypte en het Nieuwe Rijk van Egypte. De stad ligt waar nu de stad Luxor ligt.

Naam

De Oude Egyptenaren hadden geen naam van letters, want die hadden ze eigenlijk niet. In plaats daarvan had de stad een eigen hiëroglief:

R19

Dit werd uitgesproken als Waset, en betekende 'Stad van de scepter'.

De Oude Grieken noemden de stad Θῆβαι, wat uitgesproken kan worden als Thèbai. Dit was een meer Oudgriekse vorm van de Egyptische naam voor Karnak (de Egyptische naam was Jpt-Swt, Ipet-Iset, of Ipetsut). Karnak was een dorp naast Thebe en had twee grote tempels: die van Amon en die van Moet.

Geschiedenis

De stad Thebe begon als een kleine stad, waar niet veel belangrijks gebeurde. Dat veranderde toen de heersers van Thebe het Oude Egypte verenigde. Farao Mentoehotep II, leider van Thebe, nam namelijk rond 2.000 voor Christus zijn buurgebied in, bestuurd door de heersers van Heracleopolis Magna. Deze periode van een verenigd Egypte staat bekend als het 'Tussenrijk'. Hij nam zijn stad, Thebe, aan als hoofdstad van het Tussenrijk. Al snel groeide Thebe naar een flinke stad met 40.000 inwoners. Dit Tussenrijk hield het echter niet heel lang vol. Na 1783 voor Christus begon het Tussenrijk zijn macht te verliezen en brak een tussenperiode aan.

In de tussenperiode, bekend als de Tweede Tussenperiode, begint Thebe weer minder belangrijk te worden. Maar net als de vorige keer weten de heersers van Thebe Egypte te verenigen. Ook deze keer wordt Thebe de hoofdstad van het Nieuwe Rijk van Egypte. In deze tijd groeit de stad naar meer dan 120.000 inwoners. Tussen de farao's van het Nieuwe Rijk met zijn hoofdstad in Thebe waren ook Toetanchamon en Ramses II.

Toen de Oude Grieken Egypte voor een tijdje overnamen en de Late Periode begon, verloor de stad snel zijn belang en ook zijn inwoners. Toen Assyrië in 661 voor Christus de stad aanvielen werd de stad zwaar beschadigd. Uiteindelijk gaven de leiders van Egypte zelf de laatste klappen aan de stad. Rond 200 voor Christus vielen de farao's Thebe twee keer aan en ze verwoestten de stad bijna. In 91 v.Chr. was er een kleine opstand rond Thebe, en toen die opstand mislukte werd Thebe helemaal verwoest. Toen de Romeinen Egypte in handen hadden, was Thebe nog maar een dorpje. Pas toen Napoleon in Egypte aankwam kwam er weer interesse voor de plek, en sindsdien is het een werelderfgoed van UNESCO.

Gebouwen

In en rond Thebe staan een groot aantal oude gebouwen die kenmerken zijn voor het Oude Egypte. De wereldberoemde Vallei der Koningen lag ook in Thebe. De Vallei werd omringt met tempels en verschillende soorten graven. Tussen de tempels in Thebe staan ook de Luxortempel en de Tempel van Amon. Veel oude gebouwen zijn bijzonder goed bewaard gebleven, zeker voor een stad die meerdere keren verwoest is en daarna 2.000 jaar lang niet is hersteld. Een ander groot gebouw is het Ramesseum, de tempel van farao Ramses II. Ook een groot deel van het oude dorp Karnak is nog goed te zien.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thebe_(Egypte)&oldid=791491"