Thebe (Egypte)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Thebe)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Thebe/Luxor
Luxor, Luxor Temple, south west view 2, Egypt, Oct 2004.jpg Ancient Egypt main map.png
Land en provincie
Provincie/deelgebied:
Luxor
Land:
Egypte
Aardrijkskunde
Was Hoofdstad? Opper-Egyte
Oppervlakte Geen Gegevens
voormalige Inwoners aantal {{{inwoners}}} (30 V.Ch)
Anders
Eerdere/andere namen Luxor
Tijdzone GMT +2 uur
Heerser(s) {{{Heersers}}}

Thebe (Griekse naam) was de hoofdstad van Midden-Egypte en het Nieuwe Rijk van Egypte , was gelegen in het tegenwoordige dorp van Luxor . Thebe, de oude stad genaamd Uaset "stad van UAS scepter , die werd bij de beschreven Homerus als de "stad van honderd deuren" , voor de vele deuren open op hun muren, maar werd vervolgens wel in het Arabisch Al-Uqsur, "paleizen" voor de resten van de monumentale religieuze gebouwen, die werden beschouwd als oude paleizen. Zijn Egyptische naam was Uaset De Grieken noemden het Thebe Thebe gebeurt er met Memphis (ca. 2050 v.Chr) als de hoofdstad tijdens de elfde Egyptische dynastie , met meer dan duizend jaar de hoofdstad van het Oude Egypte , de thuisbasis van farao's , een heilige stad en de thuishaven van de hogepriesters van Amon . Er wordt geschat dat in de hoogtijdagen, tijdens het Nieuwe Rijk, kon herbergen meer dan 650.000 inwoners.

In 2150 a. C., tijdens de interim-premier , van oorsprong XI dynastie, waarvan de leiders werden geboren in Thebe waren constant geschillen tegen de heersers van de nomos buren, eerste tot en invloed te verkrijgen gebieden, dan tot het grondgebied van de controle van alle Egyptische. Mentoehotep II , rond 2025 a. C., na de verovering van Magna Heracleopolis verenigen heel Egypte onder zijn bevel is het begin van het Midden Koninkrijk van Egypte , waarvan de farao's tot oprichting van het kapitaal in zijn geboortestad, Thebe. Er waren enkele periodes waarin Thebe de hoofdstad verloren, al zal het belang ervan te behouden als een belangrijk religieus centrum: 1800 A C. - 1550 a. C. Tweede tussentijdse : Invasie van de Hyksos en de hoofdstad verplaatst naar Avaris in de Nijldelta . A. 1352 C. - 1337 a. C. Tijdens het bewind van Achnaton ( Achnaton ) van het Nieuwe Rijk , die gevestigd monotheïsme en stichtte een nieuwe hoofdstad, Akhetaten in het huidige gebied van Tell el-Amarna . A. 1070 C. - 650 a. C. Derde Tussenperiode : interne crisis, Egypte is verdeeld beslissing dynastieën opkomende meer hedendaagse, met een eigen kapitaal, zoals Tanis . Asarhaddón van Assyrië , in 661 a. C., en vervolgens Assurbanipal , plunderden de stad waardoor de daling. Egypte werd veroverd door Alexander de Grote in 332 a. C., en hun opvolgers, de farao's van de Ptolemaeïsche dynastie , uitspraak van Alexandrië , de nieuwe hoofdstad van Egypte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thebe_(Egypte)&oldid=568634"