Temperatuurstijging

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met temperatuurstijging wordt de opwarming van de aarde bedoeld. In Nederland is het jaargemiddelde in de afgelopen honderd jaar met 1,5 ºC gestegen. De lente en de zomer zijn met 1,8 ºC opgewarmd, de herfst met 1,3 ºC en de winter met 1,1 ºC. Het wereldgemiddelde is de afgelopen 50 jaar gestegen met 0,9 ºC.

Stille Oceaan

== Het ontstaan van temperatuurstijging == Er zijn verschillende oorzaken waardoor de aarde opwarmt. De drie belangrijkste zijn: El Niño, vulkaanuitbarstingen en het weer. Natuurlijk zijn er meer oorzaken, bijvoorbeeld: de zon en de mens.

El Niño

El Niño is een periode waarin het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan opwarmt. Gedurende de periode van El Niño trekt het regengebied, dat normaal boven Zuidoost-Azië ligt, naar de Stille Oceaan. In deze periode wordt de noordkust van Zuid-Amerika en de eilanden daarvoor droger, Oost-Afrika wordt in het najaar natter en zuidelijk Afrika wordt in de zomer droger. Europa merkt weinig van El Niño. In de herfst kan er in Spanje en Portugal meer regen vallen en in het voorjaar kunnen we in Nederland een nat voorjaar krijgen.

De zon

De zonnestraling die de aarde bereikt wisselt een klein beetje met de afgelopen elf jaar. Dit is als je heel goed kijkt, terug te zien in de wereldgemiddelde temperatuur. Het effect is wel heel klein, ongeveer 0.05 ºC.

De mens

Dat de aarde aan het opwarmen is, is een feit. Wetenschappers denken bijna zeker te weten dat de mens hierin een belangrijke rol speelt. Thomas Stocker, een Zwitserse klimatoloog, zegt dat als we de klimaatverandering willen verminderen, we de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen. We gebruiken fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) in fabrieken, energiecentrales, om ons huis te verwarmen en voor vervoer. We kappen op grote schaal bossen waarbij CO2 (koolstofdioxide) vrijkomt.

Voordelen van temperatuurstijging

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar temperatuurstijging. Uit die onderzoeken komen vooral nadelen van temperatuurstijging. Maar je kan er ook vanuit de positieve kant naar kijken. Als je kijkt naar Noordwest-Europa met zijn sombere, koele zomers. Wij, Nederlanders, zullen ons een stuk prettiger voelen en verre zonvakanties hoeven we niet meer. Je kan dan denken aan een toekomst met minder regendagen waardoor het toerisme meer kans krijgt. Verder kan je ook kijken naar Canada en Rusland. Zij zouden juist voordeel kunnen hebben door betere oogstopbrengsten.

Gevolgen van temperatuurstijging

In Europa zullen extreem oude periodes minder voorkomen en periodes met hittegolven komen daarentegen steeds vaker voor. Ze zullen ook langer gaan duren. Die veranderingen zullen zich in de 21ste eeuw waarschijnlijk in een nog sneller tempo doorzetten. De grootste temperatuurstijgingen worden in de 21ste eeuw verwacht in de Noord- en Oost-Europese winter en de Zuid-Europese zomer.

De klimaatexperten stellen in een rapport van de VN (Verenigde Naties) dat Azië het hardst getroffen zal worden door de opwarming van de aarde. Vooral de inwoners van de dichtbevolkte steden vlak bij de zee, zullen de ergste effecten van de klimaatopwarming ervaren. Niet alleen de overstromingen maar ook extreme hitte, voedsel- en watertekort zullen deze regio bijzonder kwetsbaar maken, zeker omdat de wereldbevolking zal toenemen.

De volgende aspecten zijn ook gevolgen van temperatuurstijging: • Meer overstromingen doordat de zeespiegel stijgt. • Voedseltekorten en drinkwater tekort in droge gebieden. • Er komen meer bosbranden en meer woestijnen. • Er is kans op meer en langere hittegolven.

Temperatuurstijging tegengaan

Klimaatverandering is een probleem dat wereldwijd moet worden aangepakt. Daarvoor maken allerlei landen in de wereld afspraken. Dat gebeurt in de VN, in Europa en ook binnen Nederland. Wetenschappers denken dat we de gevolgen waarschijnlijk nog kunnen beheersen als we de stijging weten te beperken tot 2 graden. Dat kan alleen als de wereldwijde CO2-uitstoot rond 2050 40 procent lager is dan in 2010. Dat gaat niet vanzelf, daar zijn harde maatregelen voor nodig.

videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Temperatuurstijging&oldid=519464"