Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Teleblik)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
434656-JLOUSBERG 20220621 BenG Exterieur R1 0529 PRINT-db2b14-original-1656314737.jpg
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Locatie Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum
Openingsdatum 2006 (door Koningin Beatrix)
Architect Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk
gevel door Grafisch ontwerper Jaap Drupsteen
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden Heropend in februari 2023
Oppervlakte
Type
Thema Moderne media
Eigenaar Stichting B&G
Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer (2017 - heden)
Medewerkers
Monumentstatus
Monumentnummer
Bezoekers
Openbaar vervoer NS station Hilversum Media Park
Lid van Nederlandse audiovisuele archieven AVA Net, Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid (GBG), de European Broadcasting Union (EBU), de FIAT/IFTA (International Federation of Television Archives), de IASA (International Association of Sound and Audiovisual Archives), de AMIA (Association of Moving Image Archivists) en de UNESCO (Parijs)

Website
https://www.beeldengeluid.nl/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, kortweg Beeld & Geluid, is een mediamuseum in Hilversum. Voluit heet het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Het wordt ook wel het Nederlands Audiovisueel Archief genoemd. Je kunt er niet alleen zien hoe radio en televisie wordt gemaakt, maar ze schenken er ook aandacht aan andere (digitale) media, waaronder fakenews. Daarnaast is het ook een centrum waar beeld- en geluidsmateriaal wordt bewaard van de Nederlandse omroepen. Het museum wordt in het voorjaar van 2023 heropend na een grondige opknapbeurt en herinrichting.

Doel van het museum: "Beeld & Geluid neemt je mee op reis om te ervaren, te leren, te onderzoeken én te genieten van hoe wij leven in media. We zijn er voor iedereen: individuele bezoekers, professionele mediamakers, leerlingen, leerkrachten, wetenschappers en journalisten."

Geschiedenis

Het bedrijfsarchief van de Publieke Omroep, het Filmarchief van de Rijksvoorlichtingsdienst, de Stichting Film en Wetenschap en het Nederlands Omroepmuseum fuseerden (gingen samen) op 25 juni 1997 tot het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA). Vanaf 2002 heet het NAA het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het museum laat onder andere de groei van de omroepen zien vanaf 1920. Hilversum is vanaf het begin een mediastad, mede door de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) waar de eerste zend- en ontvanginstallaties voor schepen en vliegtuigen werden gemaakt. Eind 1922 werd daar begonnen met de productie van radiotoestellen. In 1923 ontstond er de eerste omroep met een experimentele elektronische radiozender en richtte zij tevens een radiostudio in op het fabrieksterrein aan de Jan van der Heydenstraat (nu een winkelcentrum).

Na de Tweede Wereldoorlog werd op 10 februari 1947 Nederlandsche Radio Unie (NRU) opgericht en werd er een fonotheek met her te gebruiken geluidsopnames in gebruik genomen. Later werd dat de Muziekbibliotheek van de Omroep met een enorme collectie aan bladmuziek die wordt gedigitaliseerd. Deze muziek werd onder andere gemaakt voor radio en TV.

Op 2 oktober 1951 vond de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending plaats. Deze werd verzorgd door de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) In 1958 begon de NTS met het Centrale Filmarchief. Journaalfilms en televisiemateriaal van alle omroepen werden vanaf die tijd voor hergebruik centraal bewaard.

De NRU en de NTS gingen samen verder als de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Tussen 1983 en 2006 was het beeldarchief nog in het Videocentrum op het Media Park te vinden. In 1990 vielen geluid, video en film samen onder de Stichting Audiovisueel Archief Centrum (AVAC). Het beheren en conserveren (bewaren) van beeld- en geluidsdragers (grammofoonplaten, geluidsbanden, vidiobanden en filmmateriaal enzovoorts) vraagt om wetenschappelijke kennis. De depots van het huidige gebouw zorgen voor het juiste klimaat om de spullen te bewaren. Uitzonderingen zijn kleurenfilms en nitraatfilms. Kleurenfilms bevinden zich in zogenoemde filmkluizen in een bedrijfsverzamelgebouw in Rijswijk.

Ondertussen waren er nog andere organisaties die zich met het beeld- en geluidsmateriaal bezig hielden.

In 1976 werd het Stichting Nederlands Omroepmuseum opgericht. Hierbij ging het vooral om een verzameling audiovisuele apparatuur (opnemen en afspelen). In 2006 veranderde het museum van concept (idee) en is het onderdeel geworden van de Beeld en Geluid Experience in het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid op het Media Park. De bouw van dit kleurrijke gebouw startte begin 2004, in juli 2006 volgde de oplevering van het pand. Het gebouw valt op door de grote kleurvlakken naar een ontwerp van Jaap Drupsteen. Het gebouw werd op 6 december 2005 geopend door koningin Beatrix.

In oktober 2020 sloot het museum voor een grondige verbouwing en vernieuwing. Meer informatie over het vernieuwde museum vind je hieronder.

Mediamuseum

Sinds zaterdag 11 februari 2023 is het Mediamuseum open voor publiek! In het volledig vernieuwde museum staat jouw medialeven centraal. Je maakt bij binnenkomst je eigen Mediaprofiel aan, die ervoor zorgt dat je bij iedere interactive herkend wordt en zo een gepersonaliseerde museumreis krijgt. Het museum past zich dus aan op basis van jouw gegevens, voorkeuren en de dingen die je doet in het museum.

Met meer dan 50 interactives verspreid over vijf zones is het Mediamuseum van Beeld & Geluid het meest interactieve mediamuseum ter wereld.

De spelvloer in zone Spelen in het Mediamuseum van Beeld & Geluid.
De spelvloer in zone Spelen in het Mediamuseum van Beeld & Geluid.
De zone informeren in het Mediamuseum van Beeld & Geluid.

De vijf hoofdzones:

  • Delen, over delen via media, van brief en telegram tot social media.
  • Informeren, over de invloed en het beïnvloeden van nieuws.
  • Verkopen, over reclames, van radio en tv tot influencers.
  • Vertellen, over mediaverhalen zoals series en films.
  • Spelen, over spellen zoals videogames en spelshows.

Naast de vijf hoofdzones zijn er ook twee aanvullende zones in het museum:

  • Verwonderen, presentaties over de toekomst van media.
  • Pronken, wisselende tentoonstelling met voorwerpen uit de collectie van Beeld & Geluid; bijvoorbeeld kostuums van mediapersoonlijkheden.


Beeld & Geluid Onderwijs

Voor het onderwijs is door het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid het platform Beeld & Geluid Onderwijs ontwikkeld. Voorheen heette dat Beeld & Geluid op School of Teleblik. Uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid is een speciale selectie gemaakt voor het onderwijs. Dit gaat om televisie- en radioprogramma's van fragmenten, die ooit door de Publieke Omroepen zijn uitgezonden. Denk aan onder andere jeugdjournalen en gewone journalen, actualiteitenprogramma's en voor scholen aansluitende documentaires. De media zijn geselecteerd en ontsloten voor onderwijsdoeleinden. Op de Onderwijs Mediacollectie beeldengeluidopschool.nl vind je gratis digitaal lesmateriaal en Mediafragmentlijsten. Beeld & Geluid op School kun je als gast bekijken, maar je kunt er ook inloggen met een Entree-account van je school.

Daarnaast biedt Beeld & Geluid Onderwijs ook verschillende Mediaworkshops aan met het doel om kinderen mediawijzer te maken en kun je met je klas een bezoek brengen aan het Mediamuseum.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlands_Instituut_voor_Beeld_en_Geluid&oldid=840665"