Taurusgebergte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Taurusgebergte

Het Taurusgebergte is een gebergte in het zuiden van Turkije. Het gebergte loopt dwars door Anatolië en vormt de grens tussen de Arabische Plaat en de Anatolische Plaat. Hierdoor komen in dit gebied vaak aardbevingen voor. Het gebergte bestaat voor een groot deel uit kalksteen. Doordat kalk in water oplost zijn er veel watervallen, ondergrondse rivieren en grotten. Ook de rivier de Eufraat stroomt door het gebied.

In het gebied zijn veel dingen uit de oudheid te vinden. De bekendste is Çatalhöyük. Dit was een nederzetting tussen 7400 en 6000 v.Chr. Het aparte van het dorp is dat er geen straten zijn. Mensen liepen dus blijkbaar over de daken en kwamen met ladders en luiken in het dak binnen. Ook zijn er veel voorwerpen uit deze tijd gevonden, waaronder een beeldje van een vruchtbaarheidsgodin. De site is in 1958 ontdekt en staat sinds 2012 op de Werelderfgoedlijst.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taurusgebergte&oldid=651484"