Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Studenten OV

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Studenten ov ook wel studenten reisproduct genoemd heb je recht op als student op het HBO, universiteit en MBO als je Bol leiding volgt deze kun je aanvragen als 16 jaar bent en op het MBO, HBO of universiteit zit het is gratis blijft gratis tot je klaar bent en je voor 10 jaar een diploma hebt gehaald als dat niet zo is moet het terug betalen. En je moet het ook gelijk stop zetten als klaar bent met je opleiding anders krijg je een boete.

Als je op het MBO de BBL opleiding doet heb je geen recht op de studenten OV.

In het kort

Met het studentenreisproduct (studenten OV) kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt dan kiezen voor een week of weekend abonnement. Je regelt het studentenreisproduct meteen met je studiefinanciering. Behalve als je mbo doet en nog geen 18 jaar bent. Dan krijg je nog geen studiefinanciering. Je moet het reisproduct dan apart aanvragen.

voorwaarden

  • Je krijgt een studentenreisproduct als je een voltijdopleiding doet aan MBO, HBO of universiteit, ook als je nog geen 18 jaar bent.
  • Je moet jonger zijn dan 30 jaar als je studiefinanciering in gaat.
  • Ook niet Nederlanders kunnen het studentenreisproduct krijgen.
  • Voor een deeltijd of BBL opleiding kun je geen studentenreisproduct krijgen. Voor duale opleiding (HBO of universiteit) wel.

Lening of gift

  • Doe je MBO 1 of 2 dan is het studentenreisproduct gratis.
  • Doe je MBO 3 of 4 of studeer je aan het HBO of universiteit dan is het studentenreisproduct eerst een lening. Het wordt pas een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt behaal je dien niet dan moet het allemaal terug betalen.
  • Je kan er voor kiezen om het reisproduct niet op te halen maar krijg je geen geld.

Stopzetten

Als je geen recht meer hebt op het studentenreisproduct moet je hem stopzetten. Dat gebeurt niet automatisch. Onterecht reizen met het studentenreisproduct kost de eerste maand 78,29 euro per halve kalendermaand (in 2020 75 euro per halve kalendermaand) Daarna is de boete 156,58 euro per halve kalendermaand (in 2020 150 euro per halve kalendermaand).

Bijverdienen

Doe je MBO of val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering dan mag je naast je studentenreisproduct niet te veel bijverdienen. Onder het leenstelsel maakt het niet uit hoeveel je bijverdient.

Informatie links

https://duo.nl/particulier/ov-en-reizen/wanneer-reizen.jsp

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Studenten_OV&oldid=676817"