Stoïcisme

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zeno van Citium, de grondlegger van het stoïcisme

Het stoïcisme is een filosofische stroming die stelt dat gevoelens het gevolg zijn van onze gedachten. Veel filosofieën zijn erg theoretisch, maar deze filosofie is veel meer praktijkgericht. De filosofie kwam in de Griekse en Romeinse oudheid tot bloei.

Het stoïcisme is vooral gefocust op het vinden van geluk door middel van interne factoren. Op externe factoren (zoals het weer, de seizoenen, enz.) hebben mensen namelijk geen invloed of controle. Dus waarom zou je je zorgen maken over de dingen waar je geen controle over hebt? Volgens deze filosofie is het belangrijk om de focus te leggen op jezelf, want daar heb je wel veel invloed op. Als je jouw gedachten, karakter, emoties en waarden leert aan te passen, weet je hoe je je het beste in moeilijke situaties kunt gedragen. Als je op een andere manier kijkt naar bepaalde vervelende situaties, voel je je misschien ook minder boos of verdrietig.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stoïcisme&oldid=844114"