Steve Jobs

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Steve Jobs (San Francisco, 24 februari 1955Palo Alto, Californië, 5 oktober 2011) Steve’s moeder was een alleenstaande moeder, Joanne Carole, die nog aan het studeren was. Zijn vader, Abdulfattah Jandali, was bij haar weggegaan. Over zijn biologische ouders is heel weinig bekend. Zijn vader zou een Syrische politieke wetenschapper zijn geweest. Zijn ouders hadden elkaar ontmoet op de universiteit. Na zijn geboorte wordt Steve door zijn moeder opgegeven ter adoptie. Daarna wordt hij geadopteerd door zijn adoptieouders Paul Jobs en Clara Jobs-Hagopian. Een gezin met een moeder die de universiteit niet heeft afgemaakt en een vader die het niet eens tot de middelbare school heeft gebracht. De biologische moeder van Steve heeft de adoptieouders wel verplicht om een universitaire opleiding te hebben. Die hadden ze niet. Voor de adoptie hebben ze daarom een opleiding gedaan. De jonge Steve is een wat teruggetrokken kind, dat het niet naar zijn zin heeft op school. Zijn leraren zagen wel dat hij een eigenzinnige kijk had op veel dingen. Op 11-jarige leeftijd ontdekte Steve de wereld van de elektronica samen met zijn vriend en buurjongetje Bill Fernandez. Via Bill leerde Steve een wat oudere jongen kennen, het was Steve Wozniak Op de middelbare school leerde Steve Steve Wozniak kennen, met wie hij ook na de middelbare school bevriend bleef. Op de universiteit presteerde Steve slecht, sterker nog: hij haalde het eerst semester niet eens. Hij besloot dan ook zich uit te schrijven, maar volgde wel gewoon lessen. Van afstuderen kwam het dus niet. Dat hij geen universiteit-diploma had, maakte Steve niets uit.

Zijn ouders Paul Jobs en Clara Jobs-Hagopian uit Mountain View, zijn dus niet zijn biologische ouders. Op 11-jarige leeftijd dwingt hij zijn adoptieouders om te verhuizen, omdat de school hem niet aansprak. Op 20-jarige leeftijd kwam Steve erachter dat zijn biologische moeder uit Duitsland kwam en zijn vader uit Syrië. De biologische vader van Steve had de laatste tijd veel geprobeerd contact te zoeken met Steve, maar zei zelf dat hij niet als eerste zou willen bellen of mailen. Dat zou zijn Syrische eergevoel beschadigen. En zou hij niet willen dat mensen zouden denken dat hij op het geld van zijn zoon uit was.

Apple

Hij bedacht Apple, en werd er zo ook baas van. Hij leidde de mensen die de iPod, iPhone en Apple computer hebben bedacht en gemaakt. De iPad heeft hij zelf uitgevonden. Apple werd al snel een groot succes, tot het uitgroeide tot een van de bekendste computermerken ter wereld.

Privé

Hij werd geadopteerd door Paul Jobs en Clara Hagopian. Hij was getrouwd, en heeft bij die vrouw 3 kinderen. Hij had ook nog een dochter uit een vorige relatie. Hij is gestorven aan kanker. Er zijn 2 biografieën over hem verschenen. Hij was een Boeddhist.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Steve_Jobs&oldid=458478"