Stefan Löfven

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Stefan Löfven in 2014

Kjell Stefan Löfven (Stockholm, 21 juli 1957) is een Zweeds politicus. Hij is de leider van de Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (Zweedse sociaaldemocratische arbeiderspartij) en de huidige premier van Zweden (sinds 2014).

Löfven werd premier toen zijn partij in 2014 de grootste werd in het Zweedse parlement. Hij volgde Fredrik Reinfeldt op als premier. Zijn regering had een minderheid in het parlement en daardoor viel deze al na een paar maanden. Hoewel hij eerst nieuwe verkiezingen wilde uitschrijven, wist hij door het onderhandelen met andere partijen een nieuwe regering te vormen. Onder zijn regering werd Palestina door Zweden erkent als staat, waardoor Zweden één van de weinige West-Europese landen is die Palestina als staat erkent.

In 2018 won hij opnieuw de verkiezingen in Zweden, maar zijn partij kreeg een grote klap te verwerken. Löfven wilde premier blijven, maar het lukte hem opnieuw niet om een regering te vormen. Hierdoor beloofde hij nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar opnieuw wist Löfven met andere partijen een deal te sluiten. Hierdoor wist hij een minderheidsregering met steun van twee kleinere partijen voor een meerderheid te vormen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stefan_Löfven&oldid=566119"