Spons

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spons
Porifera

Schwamm1.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving Zeeën
Behoort tot de Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

In het dierenrijk heb je de natuurlijke sponzen (Porifera). Dit zijn stammen van meercellige dieren die in het water leven. Ze komen meestal voor in zeeën tot wel 9 meter diep. Daarnaast heb je zoetwater sponzen. Het zijn meercellige organismen met lichamen vol poriën en kanalen waardoor water er doorheen kan circuleren. Ze worden geboren als een nog vrij rondzwemmende larve die zich vastzet op een rots. Daarop groeien ze uit tot een spons. Sponzen hebben geen ingewikkelde zenuw-, spijsverterings- of bloedsomloopsystemen zoals mensen. In plaats daarvan vertrouwen de meesten op het handhaven van een constante waterstroom door hun lichaam om voedsel en zuurstof te verkrijgen en afvalstoffen te verwijderen. In tegenstelling tot andere dieren missen ze echte weefsels en organen. Er bestaan ongeveer 5.000-10.000 bekende soorten. Het lichaam van een spons is hol en wordt in vorm gehouden door de mesohyl, een geleiachtige substantie. De meeste sponzen zujn vaasvormig en werken als schoorstenen: ze zuigen water aan de onderkant op en stoten het aan de bovenkant uit. Het bovenste einde van de 'vaas' is open en heet het osculum. De holte heet het spongocoel. Voor de stevigheid bestaan sommige cellen uit kalk en worden skeletnaalden (spicula) genoemd, zoals bij de Kalkhoudende spons (Calcarea).

De opbouw (structuur) en de functie van de spons lijkt erg op dat van longblaasjes in je longen. Omgekeerd kun je zeggen dat de longblaasjes kleine luchtzakjes zijn met poriën erin om de diffusie (uitwisseling) van zuurstof naar het bloed mogelijk te maken. Deze poreuze structuur van de longen maakt ze erg vergelijkbaar met de werkelijke samenstelling van een echte spons.

Soorten

Binnen de natuurlijke sponzen heb je de volgende klassen:

Kunstmatige sponzen

Kunststof spons

Een spons kan ook een voorwerp van kunststof zijn dat gebruikt wordt om te wassen of schoon te maken. Een spons heeft het vermogen vloeiststoffen op te zuigen, vast te houden en door uit te knijpen weer los te laten.

Er bestaan heel veel soorten sponzen en er bestana ook al vele kleuren sponzen.

Hoeveel soorten sponzen bestaan er nu echt?

-schuurspons

-staanwolspons

-kunstmatige spons (spons met schuurkant en ook zonder schuurkant)

Natuurlijke spons:

De gedroogde overbijfselen van sponsdieren.

Sponsdieren leven onder water.

Deze sponzen zijn heel duur en vragen aangepaste manier om ze te onderhouden.

Omdat deze zo duur zijn worden ze minder gebruikt.

Kunstmatige spons:

Meestal gemaakt van viscosde.

Soms met een schuurlaag.

Deze word heel veel gebruikt omdat ze heel goedkoop zijn.

Trivia

De bekendste spons is de tekenfilmfiguur SpongeBob SquarePants

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spons&oldid=801401"