Vorstendom Bulgarije
Vorstendom Bulgarije Княжество България | |
---|---|
Hoofdstad | Sofia |
Taal | Bulgaars |
Portaal Geschiedenis |
Het vorstendom Bulgarije was een land in Zuidoost-Europa, wat bestond tussen 1878 en 1908. Het lag op de plaats waar het huidige Bulgarije ligt. Ook omvatte het delen van Griekenland, Noord-Macedonië en Albanië. Het vorstendom was het begin van de moderne geschiedenis van Bulgarije.
Het land ontstond in 1878 na het verdrag van San Stefano als bufferstaat tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk. In 1885 breidde het vorstendom zich uit, toen het samen werd gevoerd met Oost-Roemelië. In 1908 kwam er een einde aan het vorstendom. De Bulgaarse vorst riep zichzelf uit tot koning, waardoor het koninkrijk Bulgarije ontstond.
Net als in Rusland werd de vorst (en later de koning) van het land een tsaar genoemd.
Geschiedenis
Ontstaan
Bulgarije ontstond na de Tiende Russisch-Turkse Oorlog, waarin het Ottomaanse Rijk verloor. Het Ottomaanse Rijk was tegen die tijd al in verval en moest grote gebieden afstaan. De Europese machten waren echter bang dat Rusland te groot zou worden op de Balkan. Hierdoor sloten de Duitsers en Britten het verdrag van San Stefano, waardoor onder andere het vorstendom Bulgarije ontstond. Het vorstendom zou behoorden tot het Ottomaanse Rijk, maar bestuurd worden door een vorst die veel macht had. De Bulgaarse vorst mocht gekozen worden door de adel van het land. Wel mocht deze niet van Russische afkomst zijn. Hierdoor werd besloten om de Duitse prins Alexander van Battenberg tot vorst Alexander I te kronen.
Het vorstendom omvatte enkel het noorden van het huidige Bulgarije. Het zuiden behoorden tot de provincies Macedonië en Oost-Roemelië. Deze provincies werden rechtstreeks door de Ottomaanse sultan bestuurd.
Bulgaarse eenwording
In deze twee provincies woonden ook veel Bulgaren. Hierdoor ontstond het idee in het vorstendom om alle Bulgaren in één land te verenigen. Zowel de vorst als de regering waren groot voorstander van de Bulgaarse eenwording met Oost-Roemelië. In 1885 besloot Bulgarije daarom de provincie binnen te vallen. Hierdoor kregen ze ook oorlog met Serviërs. Tijdens de Bulgaars-Servische Oorlog van 1885 probeerden de Serviërs grondgebied van Bulgarije te veroveren, maar slaagden hier niet in. Op 17 april 1886 werd Oost-Roemelië officieel onderdeel van Bulgarije.
Alexander I werd door de eenwording een populaire vorst, maar had ook goede banden met Rusland. De regering zette hem daardoor af in augustus 1886 en verbande hem naar Rusland. De Russen probeerden de vorst terug op de troon te krijgen, maar hij werd vervangen door de Duitse prins Ferdinand van Saksen-Coburg en Gotha. Hij werd in 1867 gekroond tot vorst Ferdinand I. Ferdinand I herstelde uiteindelijk de relatie met Rusland.
Koninkrijk
Nog altijd was Macedonië onderdeel van het Ottomaanse Rijk, waar ook veel Bulgaren woonden. De Serviërs en Grieken maakten aanspraak op het gebied. In 1903 dreigde hierdoor een oorlog, maar uiteindelijk zouden er veel conflicten zijn in de regio tot de Eerste Wereldoorlog.
Op 5 oktober 1908 riep vorst Ferdinand I zich uit tot "koning van Bulgarije". Hierdoor ontstond het koninkrijk Bulgarije.
Vorsten
- Alexander I (1879-1886)
- Ferdinand I (1887-1908)