Slot Bellevue

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slot Bellevue op een schilderij uit 1797.

Slot Bellevue is een paleis in Berlijn. Slot Bellevue is de ambtswoning van de bondspresident van Duitsland. Het paleis ligt in het park Großer Tiergarten aan de rivier de Spree. De naam van het slot komt door het uitzicht over de rivier de Spree vanuit het slot.

Geschiedenis

Waar nu Slot Bellevue staat, stonden vroeger allerlei kleinere gebouwtjes. In opdracht van Ferdinand van Pruisen werden de gebouwtjes verbonden en verbouwd tot één paleis. Het ontwerp van het paleis kwam van architect Michael Philipp Boumann. In 1786 was het gebouw klaar. Het paleis bestond toen uit 2 verdieping, een hoofdgebouw en twee vleugels. De twee vleugels heten de Damesvleugel en de Spreevleugel. Het paleis is nog een aantal keer grondig verbouwd van binnen. De Spiegelzaal uit 1791 is waarschijnlijk de oudste originele kamer van het paleis. Nadat Ferdinand in 1813 overleed, woonde zijn zoon August er. In 1843 is het gekocht door Koning Frederik Willem IV. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het paleis gebruikt door de Oberste Heeresleitung (de opperbevelhebber van het Duitse leger). Tot 1938 had het paleis verschillende eigenaren, hierna zat de Duitse rijksregering in het gebouw. In 1941 werd het paleis zwaar beschadigd door brandbommen. In 1953 werd het paleis de tweede ambtswoning, want in Bonn was er ook één, van de bondskanselier van West-Duitsland. Na de Duitse hereniging, was Richard von Weizsäcker de eerste bondspresident die het paleis weer bewoonde. Zijn opvolgers gebruikte het paleis alleen om te werken en niet te wonen, omdat het in slechte staat was. In 2009 werd het paleis gerestaureerd. In de toekomst hoopt de Duitse regering om van het paleis een ontvangst- en werkpaleis te maken. Tegenwoordig wordt het ook zo verbouwd.

Een panorama van het paleis.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slot_Bellevue&oldid=375993"