Slag bij Öland (1676)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Slag bij Öland was een zeeslag op 11 juni 1676. Het vond plaats ten zuiden van Öland in de Oostzee. Het was een onderdeel van de Schoonse Oorlog. Nederland en Denemarken stonden onder leiding van de Deen Niels Juel en de Nederlander Cornelis Tromp. De Zweden stonden onder leiding van Lorentz Creutz en Claes Uggla, die beiden waren gestorven in de strijd. Voor deze slag hadden de Zweden zich tijdens een andere zeeslag al teruggetrokken, maar de Nederlanders en de Denen besloten om de Zweedse vloot achterna te jagen. Op 9 juni 1676 kwam de Zweedse vloot in zicht en op 11 juni begon het gevecht. De Zweden kregen te maken met een ramp, want één van de belangrijkste vloten explodeerde en kapseisde. Lorentz Creutz en 800 Zweden kwamen om. De Zweden trokken zich terug, maar een aantal schepen bleven vast zitten op de bodem van de zee, waardoor deze makkelijk onder vuur konden worden genomen door de Nederlanders en de Denen. Een ander admiraalschip werd onder vuur genomen door de Nederlanders onder leiding van Cornelis Tromp. De bevelhebber Claes Uggla, die op dat schip was, gaf zich over. Tromp accepteerde deze overgave, maar toch werd het schip door een ander Nederlands schip nog in brand gestoken. Hierbij kwamen Uggla en 500 Zweden om het leven. De Zweden verloren 11 schepen en 4000 soldaten. De Nederlanders en de Denen verloren geen enkel schip en maar enkele honderden soldaten. De Nederlanders en de Denen hadden gewonnen, waardoor de Zweden hun controle over de Oostzee volledig kwijt waren.

Deze zeeslag was een onderdeel van de Schoonse Oorlog (1674-1679). De Schoonse Oorlog was weer een onderdeel van de Hollandse Oorlog (1672-1679). De Hollandse Oorlog werd door niemand gewonnen, maar de Vrede van Nijmegen maakte een einde aan de oorlog.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_bij_Öland_(1676)&oldid=390052"