San Juan (Puerto Rico)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf San Juan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Fortaleza en de nationale historische site van San Juan in Puerto Rico

Calle de San Justo in Old san juan.jpg

Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Plaats Puerto Rico
UNESCO-regio Noord-Amerika en Europa
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1983
Status Niet-bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

San Juan (speek uit als San Goewan) is de hoofdstad van Puerto Rico en ook de grootste stad van het eiland. San Juan heeft zo'n 395.000 inwoners en bevindt zich aan de noordelijke kust van het eiland. Het hele gebied rondom de stad (de agglomeratie) telt zo'n 2,5 miljoen mensen. De stad staat voor een groot deel op de werelderfgoedlijst. De stad staat bekend om zijn koloniale architectuur, waarvan La Fortaleza het bekendste voorbeeld is.

Van oorsprong is het een arme stad. San Juan is een havenstad van waaruit suiker, tabak, koffie, en fruit worden geëxporteerd, vooral naar de Verenigde Staten. Belangrijk voor de economie en industrie zijn toerisme, brouwerijen, rum, metaalproducten, cement en kleding.

Geschiedenis

In 1493 werd Puerto Rico door Christoffel Columbus ontdekt. De stad heette toen Puerto Rico, terwijl het eiland San Juan heette. Later zijn de namen omgedraaid. De stad werd in 1508 door Juan Ponce de León gesticht. San Juan werd door Spanjaarden gebruikt als knooppunt tussen Spanje en de Nieuwe Wereld. Schepen naar de Spaanse koloniën stopten eerst in San Juan voordat zij verder gingen. Hierdoor werd de stad erg rijk, maar werd ook een punt dat vaak aangevallen werd door buitenlandse schepen. Zo viel de Brit Francis Drake de stad in 1595 aan, waarbij de stad enige maanden door de Engelsen bezet werd. De Nederlanders bezette de stad teven in 1625. In 1797 namen de Britten de stad opnieuw in, waarbij zij de stad in 1815 weer teruggaven aan de Spanjaarden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=San_Juan_(Puerto_Rico)&oldid=665687"