Sakura
Sakura is het Japanse woord voor ‘kersenbomen’. In het Nederlands gebruiken we het begrip ‘kersenbloesem’.
Overal in Japan komt je de kersenbloesem tegen. Het zijn niet alleen de bomen zelf, maar ook in verschillende producten. Je hebt bijvoorbeeld schoonheidsproducten met sakura-geur, drankjes en Kit-Kat met sakura-smaak: het kan allemaal! Als je in Japan bent, zoek dan in je portemonnee maar eens naar een 100 yen-muntje en kijk op de achterkant; ook hier is de bloesem te vinden.
In Japan ziet men overal eigenlijk afbeeldingen van bomen; in schilderijen, op kimono’s en ze zijn vaak verwerkt in de wapens van belangrijke families, zoals chrysanten in het embleem van de keizerlijke familie. Door de eeuwen heen, speelde de kersenbloesem (ook wel ‘sierkers’ of ‘prunus’) een belangrijke rol.
Bloei
Sakura kent een korte bloeiperiode van ongeveer twee weken. De eerste bloesembomen laten zich al vroeg zien op het eiland Okinawa en trekt vervolgens langzaam naar de noordelijke regionen. Aan het einde van maart en begin april staan de bomen ter hoogte van Tokyo in bloei. Dit kan wel elke jaar een paar dagen verschillen. Vanwege de lagere temperaturen in de Japanse Alpen komen deze daar iets later op gang. Het is de drukste periode in Japan wanneer het seizoen van de Sakura aanbreekt!
Het klimaat in Japan is heel geschikt voor de Sakura en omdat Japan een lang land is dat vanuit de subtropen omhoog reikt naar het koude noorden, is er in de maanden april en mei een soort kersenbloesemfront. De radio en tv geven altijd aan waar het front zich precies bevindt. Iedereen gaat dan kijken naar de bloeiende Sakura.
Oud-verhaal
Er is een oud verhaal dat gaat over een sakura die al meer dan honderd jaar op het stuk land van een samoerai groeide. De samoerai voelde zich heel verbonden aan deze boom en kwam vaak langs voor de schaduw, bescherming, maar ook om de mooie bloesem te bewonderen.
De samoerai werd ouder, maar de Sakura stierf dus ook steeds meer af. Dit maakte de samoerai erg ongelukkig. Hij besloot op een dag een oud ritueel uit te voeren onder de boom. Dit zorgde ervoor dat de samoerai stierf en zijn laatste levensenergie aan zijn geliefde Sakura werd overgegeven. De Sakura begon weer te bloeien, tot op de dag van vandaag..
Dit verhaal heeft ervoor gezorgd dat een gevallen bloesemblaadje als teken staat voor een gevallen samoerai die zijn strijd heeft verloren. Het representeert een levensoffer van een gevallen oorlogsheld.
Hanami Matsuri
In april wordt in zowel Japan als Amsterdam het Kersenbloesemfeest, Hanami Matsuri (Hana= 'bloem' mi='kijken', Matsuri= 'feest'), gevierd. Dit is het feest van de lente. Vooral Japanners gaan dan massaal naar het park met picknickmanden en vieren de komst van de lente.
De Japanner heeft een speciale band met de natuur. Ze zien de natuur als de levenscyclus van de mens. Het opbloeien van de natuur in het voorjaar, de kracht van de natuur in de zomer, het vallen van de bladeren in de herfst en de uiteindelijke en onvermijdelijke dood in de winter.
In het jaar 2000 werden er in oktober 400 kersenbloesembomen geschonken door The Japan Women’s Club aan Nederland, ter gelegenheid van de 400 jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. Deze werden uiteindelijk op een speciale plek geplant; de Kersentuin. Deze tuin is te vinden in het Amsterdamse bos in Amstelveen. Sindsdien organiseert de gemeente Amstelveen, in samenwerking met de Japanse ambassade in Den Haag elk jaar rond eind maart een ‘Hanami Matsuri’.
De mooiste bloesem in Japan?
Voor alles is er een mooie plek of gelegenheid. Hieronder een aantal plekken in Japan met de mooiste bloesembomen.
- Tokyo: Prachtige wandelingen die te maken zijn in het Ueno Park in Tokyo die vol staat met bloesembomen. Dit is immers ook één van de populairste parken van Tokyo.
- Kyoto: In Kyoto kan er genoten worden van de bloesem langs het Philosopher’s Path. Het pad loopt langs een smalle beek; en langs de oever staan heel veel kersenbomen.
- Osaka: Rondom het Osaka Castle staan ruim 4000 kersenbomen. Het is de perfecte plek voor een fotoshoot met het kasteel op de achtergrond!