Rugzwemmer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Rugzwemmer is een waterinsect. Dit waterdier wordt een bootsmannetje genoemd.Dit komt omdat het lichaam van het dier lijkt op een omgekeerde boot. Dit waterdier zwemt ook op zijn rug, daarom noemen ze dit de rugzwemmer. Het heeft een bruine kleur. Hij is ongeveer 1,5 cm groot.

Waterdier

Een rugzwemmer is zowel een zwemmer als een vlieger. Zijn twee poten gebruikt hij als roeispanen. Dit waterdier heeft geen kieuwen. Hij ademt door een luchtbel mee te dragen op zijn buik en door middel van een adembuis. Hij zuigt de lucht op via die buis. Dit waterinsect beweegt zich ook voort via zijn vleugels. Het is een goede vlieger.

Voedsel

Het bootsmannetje is een roofdier en eet andere waterdiertjes die zijn op het wateroppervlak bevinden. Daardoor kan hij beter op zijn rug zwemmen en kan hij de andere diertjes beter zien. Hij eet visjes, kikkervisjes, wormen, insecten en larven. Maar de rugzwemmer moet wel oppassen voor andere roofdieren zoals kikkers of padden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rugzwemmer&oldid=488908"