Robert Guiscard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert guiscard.jpg

Robert Guiscard van Apulië (1015 - Kefalonia, Griekenland, 17 juli 1085) was graaf en hertog van Apulië, Calabrië en Sicilië. Hij was graaf van 1057 tot 1059 en daarna hertog tot z'n dood in 1085. Hij volgde z'n broer Humfred op en werd zelf opgevolgd door z'n zoon Rogier. Hij was zoon van Tancred van Hauteville en Fredesende van Normandië.

Leven

Robert werd geboren in 1015. Het is niet precies duidelijk waar. In Zuid-Italië lukte het hem om Calabrië (de punt van Italië) te veroveren en daarna verdreef hij de Byzantijnen uit Apulië en Salerno waarna bijna alle Byzantijnen uit Italië waren verdreven. Ook beschermde hij samen met z'n broer Rogier paus Gregorius VII tegen keizer Hendrik IV van het Heilige Roomse Rijk. Dit was nodig omdat de Investituurstrijd in volle gang bezig was en de paus z'n leven niet zeker was.

Familie

Robert trouwde eerst met Alberada van Buonalbergo maar het huwelijk was slecht en in 1058 scheidde hij weer van haar. Later trouwde hij weer, dit keer met Sikelgaita van Salerno. Dochter van de vorst van Salerno.

Uit zijn eerste huwelijk kwamen de volgende kinderen:

En uit zijn tweede huwelijk:

Zie ook

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Robert_Guiscard&oldid=559085"