Ritueel rondom de dood

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Rituele rondom de dood verschilt per cultuur . Aan gezien er in Nederland verschillende culturen zijn heb ik een paar geloof onder elkaar gezet met wat ze geloven .

Joden

In het geloof van het jodendom is het niet normaal om te praten over de dood en al helemaal niet om je voor te bereiden op de dood door bij voorbeeld een kist te bestellen of rouwkaarten te maken zolang je leeft. Pas als je 3 dagen of minder te leven hebt mag je door anderen stervende genoemd worden en dan wordt je geen moment alleen gelaten . De familie kijkt samen terug op het leven en gaan onopgeloste problemen bespreken zodat je schuldvrij kunt gaan. De robijn probeert ook bij het gesprek te zijn om zo weer goed te kunnen spreken.

Katholieken

De katholieken ontvangen in hun laatste levensfase een sacrament die als doel heeft voor te bereiden op de dood . De priester komt dan langs en gaat dan zalvingen doen en een kruis op het voorhoofd er worden zegingen gedaan er wordt een kaars gebrand tijdens de sacrament . De katholieken geloven dat het geest na de dood naar de hemel gaat .

Protestant

De protestanten geloven dat er na de dood een eeuwig leven mogelijk is . In vergelijking tot de katholieken hebben protestanten weinig rituelen als iemand lid is van kerk dan komt wel de dominee op bezoek en leest de bijbel voor en bid voor de overleden dat hij naar de hemel gaat zijn ziel.

Moslims

Moslims geloven niet dat de dood het einde is maar juist een begin van een nieuwe fase van de geest. De zorg voor degene op sterven wordt door alle moslims gedaan. En bezoeken van een familielid die op sterven ligt is een plicht . Er komen daarom ook veel mensen langs om de stervende gerust te stellen. Degene wordt met zijn gezicht naar Mekka gelegd en de Koran wordt voorgelezen . Ze vinden het belangrijk dat ruzie wordt uitgepraat zodat de diegene zonder schulden naar Allah kan gaan . Er worden geen reisbrieven gestuurd maar je mag wel komen juist heel spontaan is belangrijk . En degnene wordt eventueel naar het land van herkomst gestuurd om begraven te worden om daar het eeuwige graf te krijgen. Je mag doorgaans niet huilen op de begrafenis omdat hun geloven als je huilt de geest niet durft weg te gaan uit het lichaam.

Boeddhisten

Bij de boeddhisten zijn er veel rituelen rondom de dood ze geloven dat iemand als die dood gaat opnieuw geboren wordt in andere lichaam dat kan een hond kat eigenlijk alles zijn . Daarom vinden ze e ht belangrijk dat ze bewust zijn dat alles van het leven voorbij gaat.

Hindoeïsme

binnen het hindoeïsme zijn er veel rituelen daarbij wordt de familie bijeen gebracht als iemand op sterven ligt en wordt een ritueel uitgevoerd waarbij een man een druppel water op de overleden wordt gedaan waar het water van de ganges rivier . Vervolgens wordt een soort blaadje op de mond gedaan en gaat de rest van familie ook druppels water uit de ganges rivier gedaan en komt de priester een stukje lezen en bid die voor de overleden. De hindoes geloven ook dat de overleden terug keer in een andere lichaam.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ritueel_rondom_de_dood&oldid=695411"