Repetitive Strain Injury

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf RSI)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Repetitive Strain Injury (RSI) is een verzamelnaam voor verschillende klachten. In het Nederlands betekent het Verwonding door Herhalende Inspanning. Er is trouwens geen Nederlandse afkorting voor RSI. De klachten komen waarschijnlijk door een lange tijd, vaak dezelfde kleine, niet echt inspannende, bewegingen te maken. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van de computer. Dokters zijn het nog niet echt eens over wat er precies onder RSI verstaan wordt en wat je er aan kunt doen. Ze gebruiken daarom een andere term: CANS. Dit betekent: Complaints of Arm, Neck and Shoulder. In het Nederlands betekent dit: Klachten aan Arm, Nek en Schouder. Er zijn 23 verschillende soorten klachten die hieronder vallen. Daarmee wordt preciezer aangegeven wat er met iemand aan de hand is.

De oorzaak is niet precies bekend. Omdat sommige mensen wel last krijgen van RSI als ze achter de computer werken en anderen niet.

Vormen van RSI die veel voorkomen zijn de muisarm, de Game Boy-duim en de SMS-duim. Toch is RSI niet van de laatste jaren. Monniken in de Middeleeuwen, die hele boeken overschreven, hadden ook last van klachten die lijken op RSI. Ook muzikanten (pianisten en violisten) die te lang in een verkrampte houding ingewikkelde stukken oefenen, zonder te rusten, krijgen last van RSI.

De gevolgen

In het ergste geval kun je gedeeltelijk invalide worden van RSI. Als je last krijgt van RSI moet je contact opnemen met de huisarts. Je kunt geen pillen slikken tegen RSI. Als je pijnstillers neemt, lost RSI niet op. Je voelt het alleen niet meer.

Voorkomen

Als je achter de computer zit, kun je verschillende dingen doen om RSI te voorkomen. Je moet goed zitten (ergonomisch), niet te lang achter elkaar hetzelfde doen en af en toe pauze nemen. Er is nog geen onderzoek naar gedaan maar een paar tips op een rijtje: Goede houding. Rechtop zitten, niet te lang onderuit gezakt zitten of juist te ver voorover gebogen. Je kunt pas goed zitten als de plek waaraan je werkt ook goed is: hoogte van het bureau, de kijkhoek naar het beeldscherm (bovenkant scherm bij voorkeur op ooghoogte), de instelling van de stoel en goede ondersteuning voor polsen en voeten.

  • Afwisseling van werkzaamheden.
  • Pauzeren door het installeren van pauzesoftware.
  • Oefen de spieren op gezonde wijze.
  • Werkdruk. Zorg dat je zoveel mogelijk je eigen werk kunt indelen (is ook van grote invloed op het voorkomen van burn-out).
  • Speciale hulpmiddelen. Er zijn speciale hulpmiddelen zoals balmuis of trackball (gebruiken van duim i.p.v. arm om de pijl te bewegen, "gebroken" toetsenbord (minder spanning in arm spieren) en bijvoorbeeld het Veyboard (minder inspannend typen in lettergrepen, met beste werklastverdeling over de verschillende vingers).

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Repetitive_Strain_Injury&oldid=186405"