Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Qin Shi Huangdi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standbeeld van Qin Shi Huangdi in Handan

Qin Shi Huangdi was de eerste keizer van het Keizerrijk China en daarmee ook de eerste keizer in de Chinese geschiedenis. Hij vormde hiermee de Qin-dynastie.

Hij was de man die opdracht heeft gegeven tot de bouw van de Chinese Muur. Het beroemde terracottaleger stond om zijn graf. Hij stond bekend om zijn sterkte en macht, maar ook als onderdrukker.

Zijn zelfbedachte titel "keizer" (皇帝 huángdì ) zou de komende twee millennia (2000 jaar) door Chinese heersers worden gedragen.

Hij is geboren in de Zhao hoofdstad Handan, als Ying Zheng (嬴政) of Zhao Zheng (趙政), zijn ouders waren koning Zhuangxiang van Qin en Lady Zhao. Zijn geboortejaar is 259 voor Chr. en hij overleed 210 v. Chr. op 49 jarige leeftijd.

De rijke koopman Lü Buwei assisteerde hem als regent-premier bij het opvolgen van zijn vader als heerser van Qin, waarna hij Zheng, koning van Qin (秦王政) werd. op dat moment was hij 13 jaar oud. Negen jaar later, in 235 vGT, nam de toen nog koning Zhao Zheng de volledige macht over nadat Lü Buwei was verbannen wegens zijn betrokkenheid bij een schandaal met koningin-weduwe Zhao. Qin Shi Huangdi (koning Zhao Zheng) was dus nog heel jong toen hij koning werd van het Chinese rijk. Gelukkig had hij een trouwe (eerste) minister Li Si, die hem hielp bij veel zaken. Hij hielp belangrijke economische en politieke hervormingen door te voeren die gericht waren op de standaardisatie (dat dingen hetzelfde werden gedaan) van de diverse praktijken van de vroegere Chinese staten. Toen hij 38 was, had de Qin Shi Huangdi alle andere strijdende staten veroverd en heel China verenigd in 221 v. Chr. Tijdens zijn regeerperiode breidden zijn generaals de Chinese staat enorm uit. Het verhaal gaat dat hij veel boeken zou hebben verboden en verbrand en geleerden zou hebben laten vermoorden. In 221 v. Chr. vielen de Qin-legers vanuit het noorden binnen, namen de koning gevangen en pikte het gebied Qi in. Enkele van de strategieën die Qin Shi Huangdi gebruikte om China te verenigen, waren het standaardiseren van handel en communicatie, valuta (geld) en taal. Voor het eerst werden alle Chinese landen verenigd onder één machtige heerser. In datzelfde jaar riep koning Zheng zichzelf uit tot de "Eerste Keizer" (始皇帝, Shǐ Huángdì ).

Er is drie keer een aanslag op zijn leven gepleegd.

Ook liet Qin Shi Huangdi verschillende staatsmuren tot een enkele Chinese muur samenkomen en zorgde voor een enorm nieuw nationaal wegennet. Hij liet een mausoleum (soort praalgraf) ter grootte van een stad voor hemzelf bouwen, dat wordt bewaakt door het levensgrote Terracottaleger.

In zijn tijd bestond China zoals we dat nu kennen nog niet. Het bestond namelijk uit 7 staten:

  • Chin
  • Zhao
  • Han
  • Wei
  • Chu
  • Yen
  • Chi

Deze werden door Qin Shi Huangdi tot een staat samen gebracht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Qin_Shi_Huangdi&oldid=728654"