Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

QR-code

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
QR-code van deze pagina

QR -code is bepaalde code die je kan scannen om naar een pagina te kunnen komen. Het staat voor Quick Response-code ("snel antwoorden-code).

Hiernaast zie je zo'n QR-code. Deze code verwijst naar deze pagina.

Met een QR-code app (QR-reader of QR-lezer) op je mobiel of een ander device dat foto's kan maken kun je dergelijke codes scannen. De app laat vervolgens zien wat er in de code is opgeslagen.

Wat is een QR-code

Bar-code

Een QR-code is net zoiets als een bar-code die je op producten vindt of op de schappen in de winkel. Deze wordt ook wel een streepjescode genoemd. De winkelmedewerker kan met zo'n code bijhouden om welk product het gaat en vaak is het gekoppeld aan een computer die de voorraad bijhoudt. Ook bij de kassa kan een medewerker de bar-code scannen en worden de gegevens van het product doorgegeven aan de kassa zodat ze op de kassabon kunnen worden afgegeven.

De QR-code kan als het ware in twee richtingen worden gelezen en kan daarom meer gegevens bevatten. Het bestaat al sinds 1994, maar nu wordt het pas echt gebruikt zoals bij het coronatoegangsbewijs, of op reclameposters. Zelfs op de TV kunnen de QR-codes worden getoond om de kijker van extra informatie te voorzien.

Hoe de QR-technologie precies werkt is best lastig uit te leggen. De drie grotere vierkanten in de hoeken geven de grootte van de QR-code aan. Dus hoe meer informatie er in staat, hoe verder de hoeken uit elkaar staan en hoe meer hokjes er tussen staan. De QR-code moet scherp genoeg zijn afgebeeld om nog te kunnen scannen ("lezen"). Ook het contrast (zwart/wit tegenstelling) moet goed zijn en bijvoorbeeld niet te grijzig. Elk blokje in een QR code is een cijfer of letter net zoals bij een barcode elke lijn een cijfer voorstelt (in het voorbeeld 036000291452). Je kunt dit een beetje vergelijken met morse-code of brailleschrift.

Er bestaan tegenwoordig ook QR-codes in verschillende kleuren, waardoor er weer extra informatieopslag mogelijk is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=QR-code&oldid=694152"