Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Programmeren

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Programmeren is het maken van een computerprogramma.

Als-dan schema (condities) waarmee veel programmeertalen werken.

Wat is programmeren?

Alle sites, programma's en spelletjes die jij ziet op het internet zijn door iemand gemaakt. Die persoon heeft dit gemaakt door dit te programmeren. Diegene schrijft dan eigenlijk een instructie uit voor de computer en deze voert deze instructie uit. Deze instructie wordt gedaan in programmeertaal. Jij geeft daarbij stapjes die de computer op volgorde uitvoert. Dit kan heel lastig zijn. Als je iets verkeerds ingeeft, voert de computer dit ook fout uit of doet zelfs helemaal niets. Ook apparaten buiten de computer worden geprogrammeerd. Ze worden zo ingesteld dat ze werken, zoals jij wil dat deze werken.

Kan iedereen programmeren?

Programmeren is niet heel moeilijk, maar kost wel veel tijd. Dit komt doordat je stap voor stap alles uit moet leggen. Je moet veel oefenen om het goed te kunnen doen en als je een goed programma in elkaar wilt zetten duurt dit zeker wel een jaar. Er bestaan speciale programmeer sites en apps voor kinderen waarop je het programmeren kunt oefenen, zoals Bomberbot, Scratch, GameKit en code.org.

Programmeertalen

Ik zou tegen jou kunnen zeggen dat je naar links of naar rechts moet en jij kunt dit vervolgend uitvoeren. Als ik dit tegen de computer zeg dan doe ik eigenlijk hetzelfde, alleen de taal die je daarvoor gebruikt noem je programmeertaal. Als je de programmeertaal op de computer invult vul je echter niet 'ga naar rechts in', maar vul je bepaalde tekens in, waarvan de computer weet dat je dit daarmee bedoelt. Bekende programmeertalen zijn Java, Ajax (programmeertaal), PHP en C++. Oudere programmeertalen, die als voorbeeld dienden voor vele andere, zijn bijvoorbeeld COBOL, Fortran en Pascal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Programmeren&oldid=509538"