Prinsenbeek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prinsenbeek
Flag of Prinsenbeek.png
       
Prinsenbeek wapen.svg
Map - NL - Breda - Wijk 09 Prinsenbeek.svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Noord-Brabant
Gemeente Breda
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners 11.515 (2013)
Dichtheid
Postcode(s) 4840 - 4841
Netnummer(s) 076
Rayons
Portaal Portal.svg Noord-Brabant

Prinsenbeek is een dorp en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp ligt ten westen van de A16 en maakt deel uit van de gemeente Breda. Er is een station met een fietsbrug. De voetbalclub heet Beek Vooruit.

Bezienswaardigheden

In 1953 werd een Mariakapel gebouwd. In 1980 werd de kapel omgedoopt tot 'Vredeskapel', ter herinnering aan allen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen voor de vrijheid.

Carnaval

Hoewel Prinsenbeek niet zo veel inwoners heeft, heeft het toch een van de grootste carnavalsoptochten van heel Nederland. Om die reden komen veel carnavalsvierders vanuit Dordrecht en Rotterdam kijken naar de optocht die ieder jaar op de carnavalszondag in de middag plaatsvindt. Mede daarom wordt Prinsenbeek tijdens de carnaval Boemeldonck genoemd. Die naam is afkomstig van het station van de Nederlandse Spoorwegen dat niet ver van de plaats van de optocht staat.

Videoclip


WikiKidsAtlas

Prinsenbeek op Google Maps

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Prinsenbeek&oldid=549063"