Priester Johannes
Priester Johannes of Pape Jan was in oude, middeleeuwse legendes een vorst die heerste over een groot, christelijk rijk ergens in Azië. Tot de Renaissance geloofden de Europeanen echt in deze verre koning. In het echt heeft deze keizer net zoals zijn rijk nooit bestaan. Hij had de titel priester omdat zelfs de titel keizer niet genoeg voor hem zou zijn.
Ontstaan van de legende
Het is niet precies niet duidelijk wanneer en waar het verhaal van Priester Johannes is begonnen. Het verhaal komt voor het eerst voor als paus Calixtus II regeert. Als later de kruistochten vertrekken sturen de legerleiders boodschappers op weg om deze machtige koning te vinden. De boodschappers gaan op weg maar in plaats van een machtige, christelijke koning vinden ze de (vinden zij) barbaarse Mongolen. Er wordt gezocht en gezocht maar ze vinden geen Johannes . Sommige boodschappers dachten van koningen die zij ontmoeten dat die priester Johannes waren maar helaas... Ze hebben hem nooit gevonden.
de Legende
Volgens de legende had de apostel Tomas in Indë duizenden mensen bekeerd en die zouden het rijk van Jlhannes hebben gesticht. Johannes zou over een gigantisch rijk heersen waar mensen nooit honger leden en waar alles goed was.
De brief
In 1156 verscheen een brief. Het was niet een gewone brief, het was een brief van Priester Johannes! Hij schreef de brief aan keizer Manuel I van Byzantium. Omdat priester Johannes niet bestond is nooit duidelijk geworden wie de brief nou echt heeft geschreven. In de brief legt Johannes uit hoe zijn rijk eruit ziet. Van deze brief zijn tientallen kopieën gemaakt en door Europa verspreid, maar ook het origineel komt natuurlijk niet van Johannes.
Johannes' rijk
In de brief schrijft de zogenaamde Johannes dat zijn rijk de drie Indiën bevat (de mensen in die tijd wisten nog bijna niks van het Oosten af dus drie Indiën zou best kunnen) tot de woestijn van het land waar de zon opkomt. Behalve olifanten, kamelen en dromedarissen leven er ook fantasiedieren zoals vampiers, gehoornde mensen, faunen, satyrs, pygmeeën, mensen met hondenkoppen, reuzen, cyclopen en de vogel feniks. Echt een mengelmoesje dus van allerlei legendes. Door het rijk stroomt de rivier Ydonus, die in het Paradijs begint. Wie drie keer uit de bron drinkt wordt onsterfelijk. De bodem van de Ydonus is van edelstenen. Johannes' rijk grenst aan het Paradijs. Ook is er een zee van zand en stenen. Sommige van deze stenen kunnen zieken genezen. De kleren van Johannes zijn gemaakt van een speciale zijde en ze worden in vuur gewassen. Priester Johannes zegt dat hij 72 koningen onder zich heeft en dat als zijn leger ten strijde trekt, er voor het leger 13 wagens met gigantische, gouden kruisen rijden. Achter elke wagen rijden 10.000 ruiters en 100.000 soldaten. De hoofdstad van zijn rijk is Bibrich. Het koninklijk paleis zou geheel van edelstenen zijn gebouwd en er staat een spiegel vanwaar hij alle 72 provincies van zijn rijk kan bekijken. Dit is wat de zogenaamde Johannes. Schrijft. De paus schrijft een brief terug alleen de boodschapper die hem moet brengen keert nooit meer terug...
Op wie gebaseerd?
Op welk rijk/land het rijk van Priester Johannes is gebaseerd is onbekend. Het kan heel goed het Mongoolse Rijk zijn maar ook het Keizerrijk Ethiopië zou kunnen. In die tijd was Ethiopië namelijk een ver ontwikkeld, christelijk keizerrijk en een verre, christelijke keizer, dat wordt in het Westen snel aangezien voor de beroemde priester-koning. Westers contact met Ethiopische diplomaten leverde op dat de diplomaten zeiden nog nooit gehoord te hebben van een Priester Johannes of Pape Jan en dat hun keizers zich nooit zo hadden laten noemen. Met de ondergang van het Mongoolse Rijk verdween het rijk van Priester Johannes in de geschiedenisboeken. Het werd duidelijk dat de beroemde heerser over de drie Indiën nooit had bestaan. Toch had het er wel voor gezorgd tientallen priesters, ontdekkingsreizigers en avonturiers op avontuur waren gegaan en zo de wereld hadden verkend.