Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pride Amsterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Canal Pride in 2013

De Pride Amsterdam, vroeger de Amsterdam Gay Pride (2007-2016) en Amsterdam Pride (1996-2007) genoemd, is een jaarlijks feestelijk evenement in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam door de lhbt+-gemeenschap. Het wordt ieder jaar in het eerste weekend van augustus gehouden in de binnenstad van de stad. Het evenement bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan de Canal Pride het hoogtepunt is. Dit is een bonte stoet van boten die door de grachten heen varen, terwijl de mensen op de oevers mee feesten. Bij de Canal Pride zijn veel bekende Nederlanders aanwezig, waaronder muzikanten, presentatoren, sporters, acteurs, schrijvers en politici.

Jaarlijks komen er enkele honderden bezoekers op dit evenement af. Hierdoor is het één van de drukstbezochte evenementen in Nederland. In 2018 werd het tevens het beste publieksevenement van Nederland genoemd. De Pride Amsterdam is het bekendste voorbeeld uit de homocultuur en de openheid en tolerantie van zowel de stad Amsterdam als Nederland in zijn geheel. Het evenement werd oorspronkelijk in 1996 opgericht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pride_Amsterdam&oldid=650809"