Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pinguïns

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Pinguin)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pinguïns voor de kust van Zuid-Afrika
Pinguïns op het strand van Zuid-Afrika (Kaap de Goede Hoop

Pinguïns zijn een groep dieren die bij de vogels horen.

Ze lopen bijna nooit alleen. Ze lopen meestal in grote groepen. Nou ja, lopen kun je niet zeggen. Ze waggelen heen en weer. Ze komen daarom ook niet snel vooruit. Maar daar kunnen ze niets aan doen, dat komt omdat hun poten zo ver naar achteren staan.

Maar er zijn ook pinguïns die met 2 poten, tegelijk springen. Aan iedere kant van een pinguïn hangt een stijve vleugel. Er wordt gezegd dat pinguïns geen vogels zijn, maar dit is wel zo.

De Zuidpool

Veel pinguïns leven op de Zuidpool. Dat ligt erg ver bij ons vandaan. De Zuidpool ligt midden in de zee. Het is er altijd heel koud. En er groeien geen bomen. Er groeit zomers alleen een beetje gras. De zomer duurt maar heel kort. In de zomer vriest het zelfs nog. De winter duurt erg lang. Een half jaar lang is het overdag en in de nacht donker. We noemen dit de poolnacht. Vaak waaien er sneeuwstormen over. De zee is bijna bevroren. Er staan witte rotsen tussen het land en de zee. Op de Zuidpool wonen geen mensen. Maar wel veel pinguïns. Grote en kleine pinguïns leven in groepen bij elkaar, Dat zijn kolonies. Als het hard sneeuwt en stormt staan de pinguïns Dicht tegen elkaar met hun ruggen naar de wind. Dan hebben ze het minst last van de kou. Sommige pinguïns leven ook in warme landen zoals Zuid-Afrika.

Wat zijn de vijanden van de pinguïn?

Er zijn maar 4 dieren waar pinguïns voor moeten uitkijken dat zijn :

  1. De zwaardwalvis(ook wel de orka genoemd): De zwaardwalvis is een hele grote walvis die in de koude zee zwemt. Hij vangt de pinguïns en eet ze op.
  2. De skua: De skua is een vogel. Hij is dol op de eieren van de pinguïns. Ook lust hij graag een klein pinguïnkuiken.
  3. De walrus: De walrus wacht de pinguïns in ondiep kustwater op. Dan vangt hij de pinguïns en eet ze op

Weinig vijanden

Pinguïns zwemmend voor de kust van Zuid-Afrika (Kaap de Goede Hoop

Veel vijanden hebben de pinguïns niet. Voor mensen hoeven ze niet bang te zijn. Want die blijven uit dat ijskoude land. Maar pinguïns moeten wel oppassen voor grote walvissen. Zo'n walvis, heet een zwaardwalvis. Die zwemt in de ijkoude zee. De zwaardwalvis eet pinguïns. En een skua is een vogel die eet de eieren van pinguïns. Ook moeten ze oppassen voor haaien,zeeluipaarden en orka's. De pinguïn eieren en jongen worden meestal aangevallen door klepmeeuwen, reuzenstormvogels en jagers. Een jager is ook een vogelsoort.

Eieren en jongen

Pinguïns leggen per keer twee eieren. Het nest wordt gemaakt van kleine stenen. Keizerspinguïns leggen per keer maar een ei. Het ei bewaren ze op hun voeten. Als de baby's uit het ei komen zijn ze bedekt met dons. De vader en de moeder geven de baby's om de beurt eten. Ook houden ze de baby's om de beurt warm. Als de baby's gegroeid zijn, kruipen ze tegen elkaar aan. Zo blijven ze warm. De ouders kunnen dan samen op zoek gaan naar eten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pinguïns&oldid=653201"