Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Perron

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een perron op station Dordrecht.

Een perron is een platform dat gebruikt wordt in het openbaar vervoer bij halten en stations. Perrons worden vaak gebruiken door treinen, metro's, trams en bussen. Een perron zorgt ervoor dat de reiziger op ongeveer dezelfde hoogte is als de vloer van het toestel. Hierdoor wordt het instappen mogelijk of makkelijker gemaakt. Het spoor langs een perron wordt een perronspoor genoemd.

Er zijn verschillende perrons:

  • Een zijperron ligt aan langs een perron. Dit is het klassieke perron, waarbij de trein al langs andere stations is gereden en nog langs andere stations moet rijden. Op grote stations in het eerste perron meestal een zijperron. Bij zijperrons ligt er slechts een perronspoor aan het perron.
  • Een eilandperron ligt tussen twee sporen in. Hierdoor vormt het een eiland tussen de sporen in. Vaak liggen er twee perronsporen aan het perron; eentje links en een rechts. Een eilandperron wordt vaak als twee aparte perrons gerekend. Het eilandperron is bedacht om met minder ruimte meer toestellen kwijt te kunnen op een station. Vaak worden eilandperrons op grote stations toegepast om ruimte (en geld) te besparen. Een eilandperron is te bereiken door middel van een brug en/of een reizigerstunnel.

De nummering van een perron verschilt per station. Op Nederlandse stations begint dit meestal bij 1 en loopt zo op, maar er kunnen ook cijfers ontbreken. Daarnaast is er vaak op grote stations een perron a en b (dus 1a en 1b), die aan weerszijden van de loopbrug of reizigerstunnel liggen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Perron&oldid=650737"