Parasieten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reuzenzwammen zijn parasitaire schimmels.

Parasitaire schimmels zijn schimmels die hun voedingsstoffen uit levende dieren of planten halen. Die dieren of planten sterven langzaam door de schimmel.

De reuzenzwammen op het plaatje zijn alleen de vruchtlichamen van de schimmel, er zit een heel netwerk van schimmeldraden (mycelium) in de boom, waardoor de boom wegrot.

Er zijn ook parasitaire schimmels die van insecten leven. Ze dringen het lichaam van een insect binnen en groeien door tot in de hersenen. Daar "besturen" ze het insect, zodat deze naar een plek loopt die voor de schimmel fijn is. Daar kan de schimmel goed verder groeien, sporen maken, en zich zo verder verspreiden.

Parasitaire schimmels kunnen ook handig voor ons zijn. Als er insecten zijn die planten opeten in de landbouw, dan kan een parasitaire schimmel ingezet worden om deze insecten te bestrijden.

Bronnen

Kersbergen, C., & Haarhuis, A. (2016). Natuuronderwijs inzichtelijk. Bussum: Coutinho.

Speksnijder, A. G. C. L. (2008). Over schimmels in de natuur. Bijblijven, 24(9), 7-12. doi:10.1007/BF03076386

Urry, L. A., Cain, M. L., Wasserman, S. A., Minorsky, P. V., Reece, J. B., & Campbell, N. A. (2017). Campbell Biology. New York: Pearson.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parasieten&oldid=532311"