Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Pedagogische academie voor het basisonderwijs

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf PABO)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een pedagogische academie voor het basisonderwijs, of kortweg pabo, is een opleiding voor meesters en juffen voor de basisschool.

Als student volg je hier een vierjarige hbo-opleiding, waarna je je Bachelor of Education mag noemen. Voorheen was dit de kweekschool of normaalschool, maar nu is de leerinhoud heel anders.

Studenten moeten tegenwoordig een rekentoets doen waarvoor ze moeten slagen om door te kunnen. Ook moet de propedeuse in één jaar gehaald worden. De studenten lopen ook stage op de basisscholen, waarbij ze het vak van juf of meester kunnen oefenen. Zo'n stagiair (mannelijk) of stagiaire (vrouwelijk) komt vaak één dag in de week en af en toe een stageweek. Vaak duurt een stageperiode op een school een half schooljaar.

Een LIO-stagiaire (LIO = leraar in opleiding) is een staigiare die een half jaar alle werkzaamheden voor de groep overneemt. Zij of hij is dan de juf van de groep en voert ook de oudergesprekken. Ook schrijft deze stagiare de rapporten. Als deze stagiaire een voldoende haalt voor haar eindstage is hij of zij een echte leerkracht.

Er is tegenwoordig ook PaboPlus, voor studenten die zich willen verdiepen in de gewone Pabo.

Zogeheten zij-instromers kunnen naast hun werk ook een avondopleiding doen. Verder is het mogelijk om vervolgcursussen te doen en door te leren voor een specialisatie.

Men krijgt les in bijvoorbeeld:

  • Nederlandse Taal, Rekenen/Wiskunde, Schrijven
  • Wereldoriëntatie (Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuurkunde, Biologie)
  • Kunstzinnige vorming (Muziek, Drama, Beeldende Vorming)
  • Bewegingsonderwijs of Gymnastiek/Lichamelijke vorming
  • Levensbeschouwelijke vorming
  • Logopedie (niet op alle pabo's)

Bij al deze lessen horen ook pedagogiek (omgaan met kinderen) en didactiek (hoe zet je een les in elkaar en welke lesmiddelen gebruik je).

Met het pabo-diploma mag een juf of meester basisonderwijs alleen gymnastiek geven aan de kleutergroepen. Om gymnastiek te mogen geven aan de midden- en bovenbouw moet een apart diploma gehaald worden. Veel scholen hebben daarom ook een vakleerkracht gymnastiek.

In Vlaanderen heet een pabo Normaalschool.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pedagogische_academie_voor_het_basisonderwijs&oldid=741595"